bdf.brcko@gmail.com

Jako težak položaj penzionera u Brčkom

Sekretar Udruženja penzionera Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja  Republike Srpske Spasoje Radonjić izjavio je da je položaj penzionera u Brčkom jako težak zbog loše ekonomske situacije u cijelom društvu.

Radonjić je pojasnio da su mnogi penzioneri svoj status ranije zasnovali na malim platama i izrazio zabrinutost za njihovu budućnost.

„Osjeća se nelagoda među ljudima koji su zatečeni ovom situacijom i zabrinuti za svoju budućnost, a mnogi od njih i za egzistencuju svojih porodica”, naglasio je Radonjić.

Brčko bi se moglo nazvati gradom starih jer su mnogi mladi napustili ovaj grad, rekao je Radonjić i dodao da se mnogi penzioneri vraćaju iz inostranstva da žive u našem gradu.
Prema njegovim riječima, Vlada Brčko distrikta suočena je sa brojnim aktivnostima te problemima, ali i obraća pažnju na stanje penzionera rekavši da se već godinama uplaćuje jednokratna novčana pomoć najugroženijim penzionerima, kao i druge vrste pomoći.
U Brčkom pored ovog Udruženja egzistira i Udruženje penzionera F BIH i prema njihovim podacima, kako je kazao Radonjić, u Brčkom je ukupno registrovano oko 11.000 penzionera.

Kako smo nezvanično saznali od penzinera sa kojima smo razgovarali danas, u toku je realizacije Odluke Vlade distrikta o utrošku sredstava za novoevidentirane penzionere u ovoj godini koji ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć.

Vlada distrikta obezbijedila je ove godine tri različite jednokratne novčane pomoći za sve penzionere sa prebivalištem u Brčkom u visini od 1.470.000 KM, zavisno od visine penzije.

 

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno