bdf.brcko@gmail.com

Obilježena godišnjica “oslobođenja” Brčkog u Prvom svjetskom ratu

Polaganjem vijenaca na spomenik Dobri Jovanoviću danas je obilježen 13. novembar, dan kada su u Prvom svjetskom ratu, u oslobođeno Brčko, umarširali vojnici Petog puka Drinske divizije Prve srpske armije, pod komadom vojvode Petra Bojovića.

„Ovo je dan kada je sloboda stigla u Brčko, ta sloboda je skupo plaćena. Velika je čast biti ovdje danas i pokloniti se sjenama onih koji su svoj život dali za slobodu koju mi danas uživamo“, poručio je ovom prilikom ispred Konzervativnog kluba Brčko distrikta, Miloš Subotić.

Predsjednik brčanske Skupštine i prvi čovjek SNSD-a, Siniša Milić, nakon polaganja vijenaca je istako da je ovaj datum jedan od važnijih u istoriji Brčkog i da će se njegovo obilježavanje nastaviti i narednih godina.

„Ne možemo i ne trebamo da se odričemo svoje prošlosti. Onaj koji ne misli na prošlost ostaje bez orjentira i lako postaje plijen demagoga i onih koji ne misle dobro našem narodu, a nažalost i takvih ima“, zaključio je Milić.

Vijenac je položio i poslanik Skupštine Brčko distrikta Đorđe Popović.

„Ovo je svijetli datum naše istorije i mi smo u obavezi da ovakve datume obilježavamo. Jasno je da neko ko svoju istoriju i istorijske događaje ne baštini, ne može se nadati ni u budućnosti nekim svjetlijim trenucima“, poručio je Popović.

Pored članova Konzervativnog kluba, koji je i organizator današnjeg skupa, vijence su položili i predstavnici lokalne vlasti iz reda srpskog naroda, a skup je nastupom uveličala i pjevačka grupa “Bosiljak” KUD “Joco Savić Ilićka” Brčko.

 

 

Izvor: nula 49

 

Izdvojeno