bdf.brcko@gmail.com

Očekujemo da najavljena presuda u Srbiji našem sugrađaninu Osmanu Osmanoviću bude pravedna

Advokat državljanina naše zemlje Osmana Osmanovića očekuje da u narednih sedam dana u Beogradu bude objavljena pravična i zakonita presuda

Đorđe Dozet, advokat koji pred srbijanskim pravosuđem brani Osmana Osmanovića, državljanina Bosne i Hercegovine, optuženog da je počinio ratni zločin, kaže nam da će, ako bude vremena, u petak pred Višim sudom u Beogradu početi iznošenje završnih riječi.

– A u narednih sedam dana, nakon završnih riječi, objavit će se presuda. Očekujem da ona bude zakonita i pravična, kaže.

Na naše pitanje da li je i suđenje bilo takvo, poručio je da ćemo odgovor dobiti upravo iz završnih riječi.

Osmanović je uhapšen u novembru 2019, a u trenutku lišenja slobode nije bila raspisana potjernica, niti je u Srbiji bila podignuta optužnica ili pokrenuta istraga. Naredba o provođenju istrage u Srbiji donijeta je tek dan nakon hapšenja, a potom mu je određen i pritvor. Razlog koji je Sud naveo je opasnost od bjekstva.

Optužnica je podignuta u februaru 2020, te produžen i pritvor u kojem se nalazi i danas. Pripremnim ročištem u maju 2020. je počeo sudski proces, a prvi glavni pretres je održan u junu. Traženo je i da se Osmanović izruči BiH, ali je to Srbija odbila. Stavlja mu se na teret da je, u maju i junu 1992. godine, počinio ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti na lokalitetu Rasadnik u Gornjem Rahiću, kod Brčkog. U to vrijeme on je bio inspektor u MUP-u RBiH.

Izdvojeno