bdf.brcko@gmail.com

NiP: Sastanak u Brčkom svih državotvornih stranaka u BiH, uz učešće međunarodnih aktera

Sjednica Izvršne koordinacije Naroda i Pravde održana je danas u Sarajevu, a osim programskih dokumenata pred predstojeći Kongres, usvojen je niz zaključaka o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Kako su rekli iz NiP-a, povodom nastale institucionalne krize u BiH, koja, prema Izvještaju Visokog predstavnika pred Vijećem sigurnosti UN-a može izazvati ozbiljne posljedice ne samo u BiH već i u regionu pa i šire, zadužuju Odbor NiP-a u Brčko distriktu BiH da organizira sastanak u Brčkom svih državotvornih stranaka u BiH, uz učešće međunarodnih aktera i sudionika procesa uspostavljanja , organiziranja i funkcioniranja Distrikta.

“Nastavak destruktivne politike Milorada Dodika dovodi do ne samo političke već i ekonomske nestabilosti, što se negativno reflektuje na živote svih stanovnika u Bosni i Hercegovini, čega nisu pošteđeni ni stanovnici bh. entiteta RS čije bi interese trebao zastupati Dodik. Zbog evidentnog rasta cijena i smanjenja kupovne moći građana, pozivamo vlade svih nivoa u Bosni i Hercegovini da razmotre novonastalu situaciju i preduzmu hitne mjere sa ciljem ublažavanja ekonomske krize i sprječavanja svih mogućih zloupotreba, posebno onih koji se odnose na neopravdan rast cijena određenih artikala”, kažu iz NiP-a.

Narod i Pravda je, stoji u saopćenju, u proteklom periodu razmotrila sve mogućnosti bojkota proizvoda i usluga iz Srbije čije bi pokretanje moglo ugroziti poslovanje više od 6.000 kompanija-izvoznica iz Srbije, zbog hapšenja naših građana u Srbiji i nekorektnog odnosa vlasti Srbije prema državi Bosni i Hercegovini, o čemu smo izvijestili javnost.

“Pozdravili smo određene korake Srbije koje smatramo nedostatnim, posebno zbog zadržavanja naših državljana BiH Osmanovića i Mujanovića, zloupotrebljavajući institut univerzalne jurisdikcije, umjesto mjesne i stvarne nadležnosti koja mora i treba biti pred pravosudnim institucijama BiH. Stoga ćemo pratiti situaciju i prema njenom razvoju preduzimati neophodne mjere”, navode iz NiP-a.

Upozorili su sve državotvorne političke aktere u Bosni i Hercegovini na neophodnost institucionalnog djelovanja u trenucima nastale krize, i osudili razgovore i dogovore koji se vrše mimo očiju javnosti sa čelnicima drugih zemalja o budućnosti države BiH.
!Svi moraju shvatiti da je BiH međunarodno priznata država, članica UN-a, potpuno ravnopravna drugim državama sa legalnim i legitimnim institucijama.

S obzirom na teške kvalifikacije u Izvještaju Visokog predstavnika pred Vijećem sigurnosti UN-a na račun Milorada Dodika i ukazivanja na ozbiljne posljedice njegovog djelovanja ne samo u BiH već i u regionu i šire, pozivamo međunarodnu zajednicu, prije svega čelnike SAD-a i Evropske unije, da Izvještaj visokog predstavnika bude predmet njihovog ozbiljnog razmatranja, sa ciljem sprječavanja dalje eskalacije krize u Bosni i Hercegovini, ali i mnogo šire”, naglasili su iy NiP-a.

Na sjednici su usvojeni i ključni dokumenti za predstojeći Kongres Naroda i Pravde koji je zakazan za 20. novembar 2021. u Sarajevu.

Između ostalog, Izvršna koordinacija usvojila je i Prijedlog Dekleracije Naroda i Pravde, kao zvanični stav stranke po ključnim pitanjima.

“Deklaracija sadrži 31 poglavlje i uz uvodni dio ovaj dokument stranku definira kao stranku centra, državotvornu, multietničku, bosanskohercegovačke orijentacije. Usvojen je i Prijedlog Programske orijentacije kao širi dokument koji obuhvata primarne oblasti programskog djelovanja Naroda i Pravde.

Dokument sadrži dosta precizne pravce djelovanja, koji su numerisani po oblastima i ukupno ih je 253. Također, usvojen je i Prijedlog Programske platforme za mlade, a o svim ovim dokumentima konačnu riječ dat će Kongres Naroda i Pravde”, zaključuju iz ove stranke.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno