bdf.brcko@gmail.com

Komandant EUFOR-a potvrdio da je primjećena napetost među stanovništvom: Hoće li biti prebacivanju trupa u BiH?

Međunarodna zajednica izjasnila se protiv okupacijskog scenarija tako što je odgovornost za državu prepustila domaćim vlastima

Austrijski general Alexander Platzer koji je i komandant vojne misije EUFOR-a u BiH tvrdi kako ne vidi nikakvu klasičnu vojnu prijetnju u BiH koja bi zahtijevala prebacivanje vojnih trupa u Brčko.

– Opća sigurnosna situacija u zemlji je stabilna, zbog čega bi slanje dodatnih trupa u Brčko prije dovelo do eskalacije nego do deeskalacije, rekao je Platzer.

Platzer je istakao kako se pored 600 ljudi koji su operativno osoblje u BiH nalaze dodatni vojnici, te je dodao kako EUFOR Althea ima dovoljno rezervnih snaga koje bi mogle odgovoriti zadatku ukoliko bude potrebno.

– Međunarodna zajednica izjasnila se protiv okupacijskog scenarija tako što je odgovornost za državu prepustila domaćim vlastima. Ne vidim potrebu da se to mijenja, dodao je.
Međutim, on je dodao kako se razmišlja o tome da se pojačaju lokalne posmatračke stanice EUFOR-a, istakavši kako oni u svako doba i bez najave mogu vrštiti inspekcije naoružanja i opreme.

– Možemo i presuditi ukoliko dođe do dodatnog pojačanja vojnih kapaciteta, dakle ako dođe do naoružavanja koje nije predviđeno, rekao je Platzer.

Povodom aktuelne rasprave o produženju misije EUFOR Althea u Vijeću sigurnosti UN-a, Platzer ističe da su mandat EUFOR-a i njegovi zadaci potpuno odvojeni od civilnih zadataka visokog predstavnika.

– S vojne tačke gledišta, ne bi bilo nikakve razlike da se iz teksta mandata EUFOR-a izbrišu reference na OHR kako bismo produžili našu misiju. Da li bi to naštetilo Dejtonskom sporazumu, to je drugo pitanje. Ne mogu to procijeniti, ali potpuno mi je jasno da Dejton ima rok trajanja. I taj datum isteka određuju država i međunarodna zajednica kroz pozitivan razvoj u formiranju stabilne državne strukture, tvrdi Platzer.

Povodom Dodikove prijetnje da će se Republika Srpska povući iz državne vojske te stvoriti svoju posebnu, Platzer je rekao da zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– U vrijeme Dejtonskog sporazuma imali smo tri vojske u zavisnosti od etničkih grupa. Zatim je stvorena zajednička vojska na osnovu nacionalne volje. Međutim, strukturalno to nema nikakvog smisla, onda bi postojala dva ministra, dva načelnika generalštaba, a to je pretjerano u smislu veličine zemlje, rekao je Platzer.

Međutim, podrcrtao je da ako nema političkog konsenzusa za tako nešto, onda bi sigurnosna situacija morala biti procijenjena sasvim drugačije. Također je izjavio da je primjetio određen nivo napetosti među stanovništvom.

– To je povezano s činjenicom da se u medijima stalno sve vrti oko bezbjednosnih pitanja. Političari konstantno drže stanovništvo u stanju krize, zaključio je on u razgovoru za austrijski derstandard.de.

Izdvojeno