bdf.brcko@gmail.com

KAKO IZGLEDA SISTEMSKA KORUPCIJA U BRČKO DISTRIKTU: JP “KOMUNALNO” BRČKO

JP „Komunalno“ Brčko raspisalo je tender za nabavku pet automobila u procijenjenoj vrijednosti od 120.000 KM bez PDV-a. Žurnalovi izvori upozoravaju – tenderska dokumentacija je nezakonita jer je željeni model Volkswagen Pola nacrtan riječima. Istovremeno, preduzeće ima i drugih problema…

„Uočeni su zahtjevi koji preferiraju samo jednog proizvođača i samo jednu robnu marku vozila (…) Tvrdimo da svi proizvođači vozila, osim jednog proizvođača koji je ovakvim zahtjevom preferiran, ne mogu zadovoljiti oba ova zahtjeva jer sva ostala kombi vozila u izvedbi koja je duža od 5.300 mm imaju i međuosovinski razmak duži od 3.400 mm, i obratno“.

Navodi koje ste pročitali samo su dio žalbe jedne od firmi iz automobilske industrije na tender JP „Komunalno“ Brčko za nabavku kombi vozila, a koji je objavljen krajem prošle godine. Očekivano, kasnije su iz „Komunalnog“ odbacili žalbu kao neosnovanu i neutemeljenu. I Ured za razmatranje žalbi poslije će, uopće ne ulazeći u meritum, žalbu iz tehničkih razloga odbaciti kao neurednu.

Na koncu, u aprilu mjesecu će „Komunalno“ prihvatiti jedinu ponudu, vrijednu samo 10 maraka manje od procijenjene vrijednosti nabavke (60.000 KM bez PDV-a) firme „Brčko-gas“.

Da bi bilo jasnije, Zakon o javnim nabavkama BiH je precizan – u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na podrijetlo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno podrijetlo ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni gospodarski subjekti ili određeni proizvodi.

Kada govorimo o nabavkama automobila, to bi se moglo definirati i na ovaj način – zabranjeno je riječima crtati željeni model vozila i to predstavlja kršenje zakona. Drugim riječima, javnim nabavkama nabavljaju se tzv. generički proizvodi, a u ovom slučaj bi to značilo nabavku automobila za određene svrhe i s određenim rasponom cijene, bez (bespotrebnog) navođenja niza traženih tehničkih specifikacija.

Da ovaj tender brčanskog „Komunalnog“ nije jedini koji je sumnjiv, pokazuje nam i sljedeći primjer. Prije nekoliko dana objavljen je tender za nabavku pet novih putničkih motornih vozila u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti od čak 120.000 KM bez PDV-a.

Tražene tehničke specifikacije opet sporne, pa je tako naveden željeni oblik karoserije, maksimalna dužina, širina, visina, osovinsko rastojanje, vrsta agregata, boja vozila, karakteristike motora itd.

 

To nije sve, jer se u tenderskoj dokumentaciji navela i duga lista dodatne opreme koju vozilo treba imati. Spomenimo samo asimetrično preklopiv naslon zadnje klupe, putno računalo, asistenciju za vožnju u nagibu i ekran osjetljiv na dodir sa čitačem memorijskih SD kartica.

Žurnalovi izvori, eksperti iz ove oblasti, brzo su nam potvrdili da se sa 99% sigurnosti može reći da je u tenderskoj dokumentaciji nezakonito nacrtan model Volkswagen Polo 1.0 TSI.

Iz JP „Komunalno“ nisu samo traženom tehničkom specifikacijom ograničili tržište, nego su djelomično ograničili i konkurenciju. Naime, u dijelu „tehnička i profesionalna sposobnost“ naveli su da potencijalni ponuđači moraju imati realiziran jedan ili više ugovora u prethodne tri godine u vezi s isporukom motornih vozila, a ukupna vrijednost ugovora ne može biti manja od 120.000 KM bez PDV-a.

Na ovaj način manje firme ne mogu dostaviti svoju ponudu, iako bi eventualno njihova ponuda mogla biti i najpovoljnija. Pojašnjenja radi, ugovorni organi ovo koriste s opravdanjem da se na taj način štite, no istina je da postoje mnogi drugi načini da se to uradi, a da se ipak omogući takmičenje većem broju ponuđača.

Zašto nabavljaju vozila, kome su namijenjena, zašto su ovako detaljno navedene tehničke specifikacije, zašto su djelomično ograničili konkurenciju… sve ovo i mnogo toga drugog smo željeli pitati direktora Kemala Atića, međutim iako smo stupili u kontakt s njegovim kabinetom, on nam nikada nije uzvratio poziv.

Spomenimo i to da je JP „Komunalno“ s firmom „Brčko-gas“, osim spomenutog ugovora vrijednog 59.990 KM bez PDV-a, 21. oktobra zaključilo još jedan ugovor vrijedan 119.995 KM bez PDV-a za nabavku putničkih motornih vozila. I ovoga puta „Brčko-gas“ je bio jedini ponuđač, a ponuđena cijena bila je niža samo za pet maraka u odnosu na procjenu.

U vezi s tim, treba istaći kako ova firma na svojoj zvaničnoj internet stranici ima u ponudi upravo model Volkswagen Polo 1.0 TSI Comfortline.

BIVŠI DIREKTORI TUŽILI PREDUZEĆE

Da JP „Komunalno“ ima problema s dosljednom primjenom Zakona o javnim nabavkama, govori i revizorski izvještaj za 2020. godinu.

„U Planu nabavki od rednog broja 145-152 planirane su nabavke usluga popravke teretnih i putničkih motornih vozila (sistem kočenja, mjenjača, motora, pumpi, elektrike, ventila hidraulike i pneumatike, elektroničkih rezervnih dijelova…) Za navedene nabavke je planiran direktan sporazum, za svaku pojedinačno 6.000 KM, ukupno 48.000 KM, što predstavlja dijeljenje predmeta nabavke. Potrebno je dosljedno poštovati Zakon o javnim nabavkama u dijelu dijeljenja predmeta nabavke s namjerom izbjegavanja primjene odgovarajućeg postupka definisanog Zakonom“, naveli su, između ostalog, revizori.

Kada se pogledaju svi zaključeni ugovori JP „Komunalno“, jedan broj direktnih sporazuma jeste na zakonskoj granici od 6.000 KM, što upućuje na sumnju da ovaj ugovorni organ izbjegava korištenje transparentnijeg postupka javne nabavke.

Dalje, nakon što je preduzeće 2016. i 2017. godine bilježilo višemilionske gubitke, u posljednje tri godine ipak posluje pozitivno. No, to ne znači da nema problema.

Ovoga puta spomenut ćemo samo jedan. Bivši direktori – Admir Nuković, Nermin Rejzović, Mirsad Đapo – tužili su preduzeće zbog, navodno, nezakonitih otkaza.

Kontaktirali smo bivšeg direktora, nekadašnjeg gradonačelnika Brčkog Mirsada Đapu. Kako nam je rekao, on je smijenjen vrlo brzo nakon izbora, a kao razlog, ističe, navedeno je to da je ispunio uvjete za penzionisanje:

„U mom slučaju je zaključena prvostepena rasprava, čekamo prvostepenu presudu. Nisam siguran koja je vrijednost spora, ali mislim da je to oko 80 hiljada maraka. Nuković je dobio 60 hiljada maraka nadoknade, jer mu nisu otpremninu dali, imao je menadžerski ugovor. Kod Rejzovića je malo kompleksnije, prvostepena odluka je bila da je nezakonito razriješen, kasnije je drugostepeni organ vratio na ponovno odlučivanje prvostepenom, da bi potom prvostepeni opet potvrdio da je nezakonito razriješen. Čeka se konačna odluka.“

Na naše pitanje kako je moguće da svaki otkaz direktorima bude sa zakonske strane, u najmanju ruku, sumnjiv, Đapo odgovora da „imaju problema jer rade prema nalozima političkih stranaka“.

Đapo nastavlja: „Trenutni direktor imenovan je kao kadar SBB-a, a sad je SDP-ov. SDP je dio vlasti, a kao plijen je dobio ovu firmu.“

U svakom slučaju, zbog spornih otkaza i izbora novih direktora, vrlo je moguće da JP „Komunalno“ bude primorano isplatiti značajne sume novca. Čak i više nego što izdvajaju za (ne)zakonite tendere za nabavku vozila… 

Piše: Dino Cviko

(zurnal.info)

Izdvojeno