bdf.brcko@gmail.com

Okončana 14. redovna sjednica Skupštine; Žalosno, ali opoziciono u Skupština djeluje samo poslanik Iljazović

Tokom prijepodnevnog djela zasjedanja zastupnici brčanskog Parlamenta apsolvirali su tri preostale tačke sa ranije započete 14. redovne sjednice.

Najznačajnije je usvajanje Zaključka kojim se obavezuju javna preduzeća i institucije, formirane od strane Distrikta da objavljuju sve račune i transakcije, odnosno plaćanja koja obavljaju.

„Ovo smo učinili kako bi svim građanima bile dostupne i vidljive transakcije, ugovori i drugi vidovi plaćanja, jer je i to takođe trošenje budžetskog novca. U ovom smislu prihvatili smo korekciju da iz računa koje treba svaki od subjekata prikazati na svojoj veb stranici, budu izuzeti oni koji se odnose na komunalne, PTT i usluge tele-operatera“, istakao je u ime predlagača PDP-a, predsjednik Siniša Golić.

Usvajanjem navedenog Zaključka stvoreni su preduslovi da i predsjednik opozicione Socijalističke Partije povuče svoj prijedlog o formiranju javnog registra svih računa koje plaćaju, ne samo JP i institucije, već i brčanska Vlada, s obzirom da se na internetskoj stranici vlade objavljuju sve javne nabave i s njima u vezi, budžetskih izdvajanja.

U zavšnom dijelu prijepodnevnog zasjedanja, direktor JP “Komunalno” uglavnom je odgovarao na set pitanja opozicionih zastupnika, koja su se kretala od utroška sredstava, do prijema stalnih i zaposlenika po ugovoru.

Popodne će biti započeta 15. redovna sjednica, čiji Dnevni red ima 52 tačke. Zastupnici će, između ostalog, razmotriti i set zakona u prvom i drugom čitanju, među kojima je najznačajniji Zakon o električnoj energiji Brčko distrikta BiH.

“Ovo je veoma važan zakon koji treba usvojiti, jer nas na to obavezuje prilagođavanje zakona spram onih u Evropskoj uniji, što je jedan od zahtjeva kako bi BiH ispunila uslove iz mape puta ka ulasku u Evropsku uniju”, rekao je predsjedavajući današnjeg zasjedanja, dopredsjednik Skupštine Distrikta, Ivo Filipović.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno