bdf.brcko@gmail.com

Obavljena dženaza tragično stradalim u subotnjem požaru u Brčkom

Prije sat vremena obavljena je dženaza, odnosno ukop sedam stradalih u subotnjem požaru na području Distrikta, zbog čega je u Brčkom, kao i u Federaciji, danas dan žalosti.

Od ponoći u Distriktu su zastave na pola koplja. Žalost zbog tragično stradalih u požaru, u kojem je na lici mjesta život izgubilo šest osoba, a petogodišnji dječak je preminuo prije dva dana u UKC Tula od zadobivenih opekotina i teškoća sa disanjem.

Ne samo što je u Brčkom dan žalosti, nego čini se i  sam grad je dodatno utihnuo, obavijen u tugu, te razmišljajući o požaru koji je izazvala zapaljena svijeća u kući u kojoj nije bilo struje i u kojoj je boravilo 17 lica romske nacionalnosti. Dženazu je predvodio, muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, a pored brojnih zvaničnika vlasti, prisustvovalo joj je i oko 1.000 Brčaka.

Inače,Vlada Distrikta je za porodice stradalih osigurala  zdrstvenu i svu neophodnu psiho-socijalnu njegu. Privremeno su stambeno zbrinuti, do trenutka trajnog rješavanja stabenog pitanja i obnove kuće u kojoj je izbio požar. Inače, prema podacima kojima raspolažemo, u Distriktu živi oko 2.500 Roma i oko 500 lica koja imaju romsko porijeklo, ali se ne izjašnjavaju kao pripadnici ove manjine.

O porodicama postradalih u tragičnom subotnjem požaru, istakla je to i zastupnica Romske manjine u brčanskoj Skupštini Mejra Šećić, briga vlasti biće nastavljena kontinuirano i u narednom periodu.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno