bdf.brcko@gmail.com

Uručena posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca Vojske RS iz Brčkog i Bijeljine

Članovima porodica 26 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ iz Brčkog i Bijeljine, koji su posthumno odlikovani, večeras su medalje zasluga za narod uručili izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić.

Župljanin je rekao da ova sloboda danas ne bi bila moguća da nije bilo te i žrtve živih boraca Vojske Republike Srpske i svih drugih srpskih patriota koji su se borili, branili i stvarali Republiku Srpsku.

On je naveo da na ovaj način Republika Srpska želi da se oduži i porodicama poginulih boraca i svojim herojima koji su za Republiku Srpsku dali ono što se najviše može dati, a to su životi.

“Danas, toliko godina poslije, Republika Srpska je podjednako pod teškim izazovima i više nego ikad postoji potreba za srpskim jedinstvom kako bismo sačuvali ono zašta su ovi ljudi dali svoje živote”, istakao je Župljanin.

Milić je rekao novinarima da su večeras bila pomiješana osjećanja, da se osjetila tuga zbog prisjećanja žrtve 26 stradalih boraca VRS, ali i ponos zbog njihovog djela koje su stvorili, a to je Republika Srpska.

“Nisu srpski borci odbranili Republiku Srpsku zato što je neprijatelj bio slab i što su međunarodne okolnosti bile drugačije, naklonjene Srbima, već su je odbranili zato što smo bili složni. To je poruka sa ovakvih okupljanja svim našim političarima i donosiocima odluka da samo složni možemo odbraniti Republiku Srpsku u miru”, poručio je Milić.

Predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca VRS u Brčkom Jovan Pudić istakao je da je ove godine iz tog grada posthumno odlikovano 25 boraca, te da je to najveći broj posthumnih odlikovanja u Brčkom do sada.

Medalje su uručene u Kulturno-administrativnom centru “Patrijarh srpski Pavle”.

U ovoj godini, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović je povodom Vidovdana, Krsne slave VRS i 15. septembra, Dana poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske posthumno odlikovala Medaljom zasluga za narod 396 poginulih boraca VRS.

 

 

Izvor: glassrpske.com

Izdvojeno