bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom održana projekcija filma “Bolo komandant” i Svečana akademija

Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995. u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Udruženje građana “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan”, Brčko distrikt BiH, organizirali su danas premijeru dokumentarnog filma “Bolo komandant” i Svečanu akademiju koji su održani u Islahijetu Brčko.

Obraćajući se medijima nakon projekcije dokumentarnog filma “Bolo komandant” i Svečane akademije, Fahrudin Džanić, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Brčko 1992-95. godina, kazao je da je osnovna poruka i filma i akademije da se naši heroji iz domovinskog rata ne mogu i ne smiju zaboraviti.

On je poručio da istinu i herojstvo koji su krasili sve pripadnike Armije R Bosne i Hercegovine u proteklom ratu, treba prenositi i na mlađe naraštaje, te apelovao na svoje saborce da u svom ponašanju i izjavama budu suzdržani, dok se zakonske odredbe koje tretiraju položaj demobliziranih boraca i porodica šehida i poginulih boraca, ne finiširaju, na obostrano zadovoljstvo.

Jasmin Bolić, sin komandanta Senahida Bolića koji je bio heroj olovskog i drugih ratišta u Bosni i Hercegovini, kazao je da je film posvećen njegovanju kulture sjećanja i nezaborava svih naših heroja i boraca u proteklom ratu, kao i dokumentovanog čuvanja istine o njima.
Film je do sada imao projekcije u Olovu i Brčkom, prikazan je na šest televizija, a može se pronaći i naYoutube platformi.

Pomoćnik ministra u federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodolačnog rata Mirza Terzo za Radio Brčko je kazao da je i nakon rahmetli Salke Bukvarevića, federalnog ministra za pitanja boraca, pojačana dinamika izrade i finiširanje u dijelu bolje pravne i materijalne situiranosti boraca i njihovih porodica, a naročito za područje Brčko distrikta.

Terzo je kazao da je nakon satanka sa članom Vlade Seadom Šadićem i gradonačelnikom Esedom Kadrićem, otvorena mogućnos da od 01.01. naredne godine ovdašnja boračka populacija može svoja prava ostvarivati u Brčkom, bez odlaska u susjedne općine Srebrenik i Orašje.

Aljo Bošnjaković, predsjednik Saveza dobitnika najvećeg ratnog priznanja Federacije  Bosne i Hercegovine i aktuelni predsjednik Koordinacije boračkih saveza Federacije poručio je da Brčko nije slučajno odabrano za današnju projekciju filma „Komadant Bolo“, jer postoji jedna sprega koja ih veže, a to je hrabrost i odlučnost u odbrani Bosne i Hercegovine.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno