bdf.brcko@gmail.com

Gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić posjetio Dnevni centar za djecu

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je, zajedno sa šeficom Ureda za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta Dijanom Pajić, posjetio Dnevni centar za djecu u naselju Brod, koji djeluje u organizaciji Omladinskog centra „Vermont“ i Udruženja građana „Romi na djelu“ uz podršku međunarodnih organizacija i Vlade Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Kadrić se upoznao sa radom i aktivnostima centra koji broji preko 240 korisnika – djece romske nacionalnosti, te je posebno istakao zadovoljstvo činjenicom da sva djeca koja borave u centru redovno pohađaju nastavu u školama na području Distrikta.

„Drago mi je da je učinjen pozitivan pomak, da idete u školu jer imate pravo na školovanje i mi ćemo učiniti sve da ostvarite svoja prava. Motivisat ćemo vaše roditelje i okruženje, da vam bude pružena podrška u školovanju i pohađanju nastave. Kao pozitivan primjer mogu spomenuti i naselje Prutače, gdje imamo povećan broj djece romske nacionalnosti u školama“, kazao je Kadrić.

Djeca su iskoristila su priliku da postave njima zanimljiva pitanja, kao i da iskažu svoje ideje vezano za adaptaciju Centra u narednom periodu, te su istaknuli želju za izgradnjom sportskog igrališta u krugu istog.

„Mi podržavamo rad vašeg Centra, trudimo se da on funkcioniše, te ćemo se uključivati u njegove aktivnosti i nadam se da će biti još ovakvih centara“ dodao je gradonačelnik.

 

 

 

Izdvojeno