bdf.brcko@gmail.com

Daliboru Jovičeviću iz Brčkog za ubistvo oca četrnaest godina zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Dalibora Jovičevića (35)*, optuženog da je u februaru prošle godine u mjestu Brezovo Polje – Novo Naselje lišio života svog oca. Nakon žalbenog postupka pred Apelacionim sudom Distrikta, Jovičeviću je za krivično djelo ubistva pravosnažno izrečena kazna zatvora u trajanju od četrnaest godina.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Dalibora Jovičevića da je između 11. i 12. februara prošle godine u mjestu Brezovo Polje – Novo Naselje na svirep način lišio života njegovog oca Slavka Jovičevića. Kako je navedeno u optužnici, optuženi je dok se u kući nalazio sam sa njim, tvrdim predmetom – automatskom puškom ocu zadao više udaraca u predjelu glave usljed čega je nastupila trenutna i nasilna smrt žrtve. Tužilaštvo je na suđenju pred Osnovnim sudom uspjelo dokazati da je ubistvo Slavka Jovičevića počinjeno na svirep način. S tim u vezi, on je prvostepenom presudom i osuđen za svirepo ubistvo (iz člana 163 stav 2 tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta), na kaznu zatvora od šesnaest godina. Istovremeno, oslobođen je od optužbe za krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Odlučujući po žalbi odbrane Apelacioni sud Distrikta, ne nalazeći svirepost pri izvršenju tog krivičnog djela, izmijenio je prvostepenu presudu u pravnoj kvalifikaciji krivičnog djela pravosnažno osudivši Dalibora Jovičevića za ubistvo (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona), na kaznu zatvora od četrnaest godina.

Izdvojeno