bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu kovidom zaraženo četrdesetak srednjoškolaca

U odnosu na prošlu, ova školska godina u Brčko distriktu počela je dosta liberalnije za sve četiri srednje škole, jer se nastava odvija fizički, uz manji broj zaraženih virusom korona. Pri kraju je i izrada novog zakonskog okvira za zapošljavanje nastavnog osoblja.

Slavoljub Bašić, šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje, vladino Odjeljenje za obrazovanje, kazao je za Radio Brčko da se nastava odvija neometano, iako u prosjeku u četiri brčanske srednje škole ima 40-ak učenika zaraženih kovidom, a 30-ak đaka je u izlozaciji.

Takođe, tri nastavnika su u izlolaciji, a četiri imaju kovid-19.

Bašić je mišljenja da proces fizičkog odvijanja nastave na viši nivo diže kvalitet obrazovanja samim tim što su učenici direktno vezani za nastavu.

Odjelenje svake godine Kancelariji za zakonodavnu aktivnost dostavlja svoje nacrte prijedloga i sugestija vezanih za promjenu određenih postojećih zakonskih rješenja u obrazovanju.

Bašić je precizirao da je Odjeljenje za obrazovanje bio dosta ambiciozan u dijelu predlaganja novih zakonskih rješenja i dodao da su već pripremljene smjernice za izradu novog zakonskog okvira s težištem na način i rok zapošljavanja i angažovanja nastavnog osoblja u školama.

Govoreći o rokovima donošenja novih zakonskih rješenja u obrazovanju vezanih za upošljavanje nastavnog kadra, Bašić je mišljenja da bi taj posao mogao biti okončan do kraja godine.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno