bdf.brcko@gmail.com

KRIJE LI SE NEŠTO IZA AKCIJE „SISTEM“?

Akcija SISTEM,  naizgled tako maestralno i gotovo misteriozno izvedena:
Upadanje NINDŽI u službene prostorije Vlade Brčko Ditrikta BiH, hapšenje Bošnjaka, Srbina i Hrvata – direktora, zamjenika direktora i predsjednika Upravnog odbora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.

A potom tajac i skromno oglašavanje od strane nadležnih institucija Brčko Distrikta BiH u kojema se navodi da su navedena lica uhapšena zbog osnova da su počenili krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja iz člana 377 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH sa propisanom kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina. Pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane obavljanja funkcija u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.

Naizgled sve po propisima, ali kada se malo šire pogleda odčitavaju se neke nelogičnosti.

Naprimjer, zamjeniku direktora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko Distrikta BiH zabranjen je rad na toj poziciji a nije mu zabranjen rad u Upravnom odboru JP Komunalno Brčko. Isto tako, predsjedniku Upravnog odbora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH zabranjeno je obavljanje te funkcije, a nije mu zabranjeno da radi na poziciji u JP Putevi….

Znači li to da se za zamjenika direktora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH vodi krivični postupak zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitim radnjama zapošljavanja u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH a da može i dalje nesmetano učestvovati u radu Komisije za zapošljavanje u JP Komunalno Brčko;

da predsjednik Upravnog odbora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH ne može učestvovati u radu Upravnog odbora tog tijela, ali da može obavljati poslove na poziciji u JP Putevi, gdje je zaposlen, iako je zakonskim propisima regulisano da je uslov za zapošljavanje u organima uprave i javnim preduzećima, kao i za članove upravnog odbora, da se ne vodi krivični postupak protiv lica osim krivičnih djela iz oblasti saobraćaja?

Ako se ovo malo bolje pogleda, nelogičnosti su očite, i ne samo nelogičnosti nego i nepravda ili, bar, djelimična pravda.
MOŽE SE, STOGA, NEKO ZAPITATI DA LI JE ZAKON ISTI ZA BOŠNJAKE, SRBE I HRVATE. ILI, DA LI JE “NEKO” AKCIJOM „SISTEM“ SAMO ŽELIO DA MAKNE IZ SISTEMA JEDNOG BOŠNJAKA KOJI VEĆ ODUGO “SMETA” POSTOJEĆEM “SISTEMU”….?

 

I.P.

Izdvojeno