bdf.brcko@gmail.com

OSUMNJIČENOM U SLUČAJU BACANJA EKSPLOZIVNE NAPRAVE ODREĐEN PRITVOR

Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, danas je održano ročište na kojem je sud odredio pritvor u trajanju od najduže 30 dana mldb. licu N.M. iz Brčkog, uz obavezu kontrole neophodnosti trajanja pritvora svakih deset dana. Ovo lice se sumnjiči da je izvršilo krivično djelo – Izazivanje opšte opasnosti – iz člana 317. stav (1) u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Pritvor mu je određen na osnovu članova 95. i 100. Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Brčko distrikt BiH u vezi sa članom 126a. stav (1) tačka d) i članom 132. stav (1) tačka a) Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikt BiH. Naime, sud je zaključio da u konkretnom slučaju postoje okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni mogao pobjeći, odnosno otići u inostranstvo, budući da se u periodu koji je prethodio donošenju ove odluke nije pridržavao višestruko izricanih mjera zabrane koje su se sastojale u obavezi javljanja Policiji Brčko distrikta BiH, iako je bio upozoren da mu u slučaju nepoštovanja ovih obaveza može biti određen pritvor.

Podsjećamo, osumnjičenom se stavlja na teret da je po nalogu drugog lica, 15. jula oko 03,15 časova podmetnuo požar na automobilu marke Audi A6, kao i da je 17. avgusta oko 01:50 sati aktivirao eksplozivnu napravu bacajući je u unutrašnjost vanjskog dijela bašte ugostiteljskog objekta „Dos Manos“ u ulici R. Dž. Čauševića.

*Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.*

 

 

SEKRETAR
PRAVOSUDNE KOMISIJE
Dejan Đurović

Izdvojeno