bdf.brcko@gmail.com

Šta je sve danas izglasala Skupština Brčko Distrikta BiH

Brčanski Parlament, na današnjoj vanrednoj sjednici, prihvatio je drugi rebalans budžeta Distrikta u visini od 15 miliona maraka, te podržao proceduru preregistracije JP “Radio Brčko”. Budžet nema novih prihoda, no rebalansiranih 15 miliona čine uštede uglavnom na projektovanim platma i materijalniom treoškovima oko šest miliona, te devet miliona budžetskih rezervi.

„Značajnija preusmjeravanja sredstava su dva miliona za podsticaje u poljoprivredi, 1.650.000 za nastavak radova na gradskom stadionu, 1,2 miliona za donacije sportskim klubovima. Po milion maraka je rebalansirano za potrebe JZU Brčko i Policije Diistrikta, 700.000 maraka za podsticanje privrede u Distriktu, te pola miliona ovdašnjoj Direkciji za finansije kako bi adekvatno mogla pratiti primjenu novog Zakona o igrama na sreću, kada on bude usvojen”, rekao je gradonačelnik, Esed Kadrić.

Prema najavama, realno je, da do kraja godine, parlament prihvati još jedan rebalans budžeta Brčko distrikta. Skupština je, na današnjoj vanrednoj sjednici, takođe dala saglasnost Vladi distrikta za pokretanje procedure promjene naziva JP “Radio Brčko” u Javnu Radijsko-novinsku i izdavačku ustanovu Brčko, što je učinjeno i zbog odredbi novog Zakona o budžetu Distrikta.

“Radio je bio organizovan na principu Javnog preduzeća, a objektivno njegova ogranizaciona forma, odnosno oblik, je puno bliži Javnoj ustnovi, zbog specifičnosti njegovog djelovanja i javnog značaja, pa smo s puno razloga dali saglasnost na pokretanje proceduzre za preregistraciju“, naglasio je predsjednik brčanske Skupštine, Siniša Milić.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno