bdf.brcko@gmail.com

Gradonačelnik potpisao Memorandum o saradnji u borbi protiv korupcije s Ambasadom SAD-a

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić i direktor Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona (INL) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Stephen Glaser potpisali su danas u zgradi Vijećnice Memorandum o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije između Ambasade SAD-a i Vlade Brčko distrikta BiH.

Potpisivanjem ovog Memoranduma o razumijevanju strane su pristale na saradnju u sprečavanju i borbi protiv korupcije u Brčko distriktu BiH kroz programe i asistenciju kao i kroz eventualne buduće asistencije i programe.

Gradonačelnik je kazao da očekuje punu primjenu Memoranduma s ciljem smanjivanja stope korupcije na području Distrikta.

„Podrška koju ćemo dobiti od strane američke ambasade zaista je pokazatelj da je ova Vlada dostojna u procesima koje vodi. Ta podrška za nas predstavlja potvrdu da dobro obavljamo svoje nadležnosti i ovo je još jedan korak nadogradnje i provođenja našeg već započetog antikoruptivnog sistema. Informisali smo naše goste da smo u procesu uspostave Ureda za borbu protiv korupcije i potrebno nam je da se izvrše i određene obuke zaposlenika ovog Ureda u perspektivi kao i da se izvrši analiza zakonodavnog pravnog okvira u oblasti borbe protiv korupcije kako bi se dale i preporuke u smislu pravilnika kako će se vršiti procesi i postupci u ovim procedurama utvrđivanja. Također, zahvaljujem se Ambasadi SAD u BiH što će nam kroz ovaj memorandum dodijeliti svoje stručnjake koji će pomoći našoj lokalnoj zajednici, Vladi i našem Uredu za borbu protiv korupcije da se spremno suprotstavimo ovim pojavama“, kazao je Kadrić.

Direktor Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Stephen Glaser naglasio je da američkoj ambasadi i međunarodnoj zajednici nije posao da se bori protiv korupcije u BiH nego da pomogne da se pronađe najbolji način borbe protiv korupcije.

„Korupcija je jedna od glavnih prijetnji u ovoj zemlji i američka vlada je sretna što može biti ovdje, što može biti partner u toj borbi i najbitnije je da gradonačelnik i njegov tim preuzimaju odgovornost i inicijativu na sebe. Naš je posao da pomognemo da se pronađe najbolji način borbe protiv korupcije i dok god Vlada Distrikta bude ozbiljno shvatala ovaj problem američka ambasada će se posvetiti toj pomoći. U budućnosti neće biti samo Vlada uključena u ovaj proces već i sami građani koji će povećati svoj doprinos u borbi protiv korupcije. Niko nije iznad zakona i svako mora biti odgovoran za svoja djela“, kazao je Glaser.

Današnjem potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Željko Antić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, Mujo Hadžić, šef Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Žarko Ćosić, v. d. direktor Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu BiH, Erik Larson – savjetnik za borbu protiv korupcije kao i Michael Scanlan, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH.

 

Izdvojeno