bdf.brcko@gmail.com

Stanje u vezi s pandemijom stabilno, kažu nadležni; zabrinjava broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom

Iako se u proteklim danima na dnevnoj bazi broj novozaraženih u Brčko distriktu kretao u rasponu do 55 lica, prema mišljenju nadležnih u javnom zdravstvu epidemiološka situacija je stabilna i pod kontrolom.

Direktor Bolnice Brčko i član Kriznog štaba zdravstva dr. Dušan Stokić je za “Radio Brčko” kazao da je možda vrijeme da se porazmisli o pooštravanju mjera za broj okupljenih lica na jednom mjestu.

„Javno zdravstvo Brčko distrikta raspolaže sa 14 kliničkih i tri portabilna respiratira. Dva respiratora su u Tuzli, a dva za redovne pacijente na odjeljenju anestezije u bolnici. Na skoro polovinu od 10 aparata već su priključeni pacijenti, a vrlo je izvjesna mogućnost da još zaraženih lica sa težom kliničkom slikom pređu na vještačko disanje”, naveo je Stokić.

Stokić je ponovo apelovao na građane da se strogo pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, s naročitim akcentom na vakcinaciju koja je u ovom momentu najsigurnija zaštira protiv virusa covid-19.

On je rekao da u slučaju značajnijeg broja pacijenata zaraženih virusom već postoji razrađen plan rada bolničkih odjela prilagođen pandemiji.

Stokić je zaključio da sa epidemiloške tačke gledišta koju određuje struka, nije toliko problematičan broj zaraženih virusom korona, koliko zabrinjava broj pacijenata koji imaju dijagnosticiranu tešku kliničku sliku.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno