bdf.brcko@gmail.com

20. godišnjica terorističkog napada koji je promijenio svijet

Sjedinjene Američke Države danas obilježavaju 20. obljetnicu terorističkog napada na Svjetski trgovački centar u Njujorku i zgradu Pentagona u blizini Vašingtona.

Trenutak koji je po mišljenju mnogih promijenio tok historije. Dva aviona udarila su u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u Njujorku. Nedugo zatim, prema zvaničnoj verziji, avion se obrušio i na zgradu Pentagona u blizini Vašingtona. U ovim koordiniranim napadima poginulo je gotovo tri hiljade ljudi, dok je više od 25.000 civila povrijeđeno.

Tadašnji predsjednik SAD-a Džordž Buš najvio je žestok odgovor.

“Ja vas čujem, a čuje vas i ostatak svijeta. Ljudi koji su srušili ove zgrade uskoro će sve nas čuti.”

Grupa Al-Kaida i njihov vođa Osama bin Laden označeni su kao glavni krivci. Uslijedila je velika američka invazija na Afganistan gdje se u tom trenutku nalazio Bin Laden.

Nakon napada SAD su zvanično pokrenule rat protiv terorizma i pritisak na Afganistan radi svrgavanja talibana koji su odbili zahtjev te zemlje da protjeraju vođu Al Kaide Osamu bin Ladena. Bin Laden je odgovornost za napad 11. septembra preuzeo 2004. godine, a kao motiv napada naveo je podršku Izraelu i prisustvo američke vojske u Iraku i Saudijskoj Arabiji.

Sedam godina kasnije Bin Laden je ubijen u Pakistanu u raciji koju su sprovele američke snage.

Čišćenje prostora oko Svjetskog trgovinskog centra trajalo je godinu dana, kao i popravka Pentagona, a šteta je procijenjena na oko 10 milijardi dolara.

(BHRT)

 

Izdvojeno