bdf.brcko@gmail.com

Država BiH ne prepoznaje Distrikt kao ustavu kategoriju: Sredstva MMF podijeljena između Države BiH i entiteta?

Višesatnu raspravu, na jučerašnjem skupštinskom zasjedanju, izazvala je informacija o raspodjeli sredstava financijske pomoći Bosni i Hrecegovini od MMF-a. Sredstva su raspoređena entitetima ali ne i Brčko Distrikta BiH.

Očigledno da iz nekih razloga država BiH ne prepoznaje više, ili neće da prepozna, Distrikt kao ustavnu kategoriju, što direktno dovodi u pitanje status Brčko Distrikta BiH definisan Arbitražnom odlukom i Ustavom BiH. Neki razlozi moraju postojati i neko mora biti odgovoran za to.

Već godinama vlasti u Brčko Distrikta BiH ne respektiraju svoj ustavni status, ali i obaveze proizašle iz Konačne arbitražne odluke, Statuta Distrikta i ustava BiH. Naravno, postoje i oni koji svjesno žele da dovedu u pitanje taj status Distrikta. Predstavnici Distrikta u Vijeću ministara su od početka običan “ikebana” bez bilo kakvog zadatka i odgovornosti za ono što rade.

Prema riječima gradonačelnika Eseda Kadrića odlučeno je da se u skladu arbitražnom odlukom pozove supervizor za Brčko Distrikt, kako bi se direktno stupilo u pregovore s entitetskim vladama. Shodno tome, gradonačelnik je zadužen da pripremi dokumentaciju u slučaju ustavnog spora po ovom pitanju.

Distrikt je, kaže gradonačelnik Kadrić, tražio dva posto tih sredstava, primjereno ranijoj podjeli medicinske pomoći, a što je blizu trinaest milijuna maraka, te da bi bilo sasvim dovoljno i da je dobiven jedan posto tih sredstava, odnosno šest i pol milijuna maraka.

On je ovom prigodom podsjetio da je Distrikt financijski isrpljen u borbi protiv koronavirusa, a u kojoj je iz proračuna izdvojeno 25 milijuna maraka, navodi Radio Brčko Distrikta BiH.

 

Izdvojeno