bdf.brcko@gmail.com

Određen jednomjesečni pritvoren službeniku Vlade Brčko Distrikta   

Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor službeniku Vlade Distrikta V.B. (50)* osumnjičenom za primanje dara ili drugih oblika koristi u vezi s obavljanjem službene dužnosti. Jednomjesečni pritvor službeniku Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zaposlenom na poslovima čuvara šuma, određen je zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv V.B. zbog sumnje da je tokom ove godine u više navrata od lica koja se bave prodajom drvnih sortimenata zahtijevao novac da bi obavio službene dužnosti. Sumnja sa da je od većeg broja lica tražio novac uz zahtjev da posreduje u prodaji, a ako to ne bi prihvatili, odbijao je da izađe na lice mjesta radi sačinjavanja dokumentacije o otpremi, te im prijetio obustavom sječe šume. On je prije dva dana lišen slobode u mjestu Brka kod Brčkog kada je, da bi izvršio premjeravanje i otpremu posječenih drvnih sortimenata, od B.M. primio traženi novčani iznos od 600,00 KM.

Nakon što je juče predat postupajućem tužiocu, V.B. je ispitan u svojstvu osumnjičenog, a zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, Tužilaštvo je predložilo sudu da mu odredi pritvor. Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na period od jednog mjeseca.

Iako se osumnjičeni može žaliti Apelacionom sudu Distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje.

Tužilaštvo i Policija Distrikta s druge strane intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za produženo krivično djelo Primanje dara i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina. Dokazivanje krivičnih djela korupcije u lokalnim javnim službama i strogo kažnjavanje njihovih počinilaca među najvećim je prioritetima u radu Tužilaštva i Policije.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno