bdf.brcko@gmail.com

Bakir obećao da će od BiH napraviti bes/pravnu država za Sebiju, Osmana, Fadila i Asima

U moru nebuloznih izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića javnosti je promaklo njegovo obećanje o tome da će SDA, inače stranka koju potresaju teške koruptivne afere i koja je postala sinonim za korupciju u BiH, praviti pravnu državu i vladavinu zakona.

“Radit ćemo na svemu što će napraviti red i vladavinu zakona u BiH. Ne neku bošnjačku pravdu nego vladavinu zakona u BiH”, izjavio je Izetbegović prije nekoliko dana u Sanskom Mostu.

Ova izjava ne bi bilo sporna da nije izgovorena iz usta predsjednika političke stranke koja ni nakon 30 godina nije uspjela napraviti od Bosne i Hercegovine pravnu državu, ali i predsjednika političke stranke čiji se najveći funkcioneri nalaze na optuženičkim klupama za kriminal i korupciju ili pod istragama pravosudnih organa.

Surova realnost je da SDA i pravna država jednostavno ne idu u istu rečenicu. Sve dok se ovakva SDA bavi izgradnjom “pravne države” onda građani BiH mogu očekivati samo bespravnu državu u kojoj se istrage vode, optužnice pišu i presude donose iz sarajevske ulice Mehmeda Spahe 14 tj. po instrukciji Centrale SDA.

Čovjek kojem član VSTV-a BiH dolazi na noge u Centralu SDA kako bi dobio instrukcije o načinu glasanja u pravosudnom disciplinskom postupku, čovjek koji je vlasnik predsjednika Suda BiH, čovjek koji je na čelo tajne službe instalirao privatnog obavještajca s lažnom fakultetskom diplomom, čovjek koji se otvoreno miješa u rad pravosudnih organa, čovjek koji je predsjednik stranke čiji se kadrovi hvale da drže pod kontrolom policijske strukture i pojedina kantonalna tužilaštva – takav čovjek nije pozvan da priča o nezavisnosti pravosuđa i vladavini zakona.

SDA će dokazati da je stvarno za vladavinu zakona onog momenta kada počne insistirati da SDA dužnosnici odgovaraju za brojne afere o kojim su brujali ne samo bh. mediji već i svjetski. A govorimo o aferama “Respiratori” (Fadil Novalić), “Diplome” (Osman Mehmedagić), “Asim” (Asim Sarajlić), “Izolatorij” (Sebija Izetbegović) i tako dalje.

Sve do tada SDA će ostati stranka na braniku kriminala i korupcije. Stranka koja želi političko pravosuđe kako bi spasila robije stranačke funkcioneri koji su ubili građanima BiH i posljednju nadu da će nekada biti bolje.

 

(PRESS)

Izdvojeno