bdf.brcko@gmail.com

U Republici Srpskoj dozvoljen uzgoj cannabisa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdalo je ukupno 12 odobrenja za uzgoj industrijske konoplje u 2021. godini.

Prema evidenciji koje vodi ministarstvo, površina pod kojom je zasijana industrijska konoplja u 2021. godini je oko 18 hektara, rekli su iz tom ministarstvu za portal InfoBijeljina.

Uzgoj industrijske konoplje dozvoljen je i na parcelama u Republici Srpskoj, ali pod strogo kontrolisanim uslovima, te se pažljivo prati svaki korak proizvodnje.

U Pravilniku o uslovima za uzgoj industrijske konoplje detaljno je opisano koja se sva pravila moraju ispuniti za ovu proizvodnju.

Propisano je i koliko THC-a (psihoaktivne supstance) maksimalno može da sadrži ova konoplja.

Industrijska konoplja (Cannabis sativa L.) je kultura čiji sadržaj tetrahidrokanabinola (THC) u suvoj materiji biljke ne prelazi 0,2 odsto i čija sorta je upisana u sortnu listu u skladu s propisima o semenu poljoprivrednog bilja, navedeno je u pravilniku.

Zahtjev za izdavanje odobrenja mogla su da podnesu pravna i fizička lica, kao i preduzetnici upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do 31. marta tekuće godine, dodaje se u informaciji.

Izdvojeno