bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježen Međunarodni dan mladih

Više omladinskih organizacija sa područja Brčko distrikta danas je različitim sadržajima obilježilo 12. august Međunarodni dan mladih.

Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. augusta, skrećući pažnju javnosti na pitanja mladih i slaveći potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu.

“Asocijacija srednjoškolaca u saradnji sa Legatom Ekmečić tim povodom danas je u Gradskom parku i izletištu Ficibajer organizovala nekoliko zanimljivih dešavanja i radionica sa izložbom u čijem su fokusu mladi”, istakla je Anastasija Plavšić iz ove asocijacije.

Edna Čorbadžić, učenica prvog razreda Gimnazije je istakla da mladi u Brčkom imaju dosta potencijala, ali da su  neshvaćeni i zapostavljeni.

“Problem kod mladih ljudi danas je manjak samopouzdanja, ne nužno nametnut od strane samog grada nego i  od njih samih, ali isto tako i neshvaćenosti od odraslih jer ipak vremena se mijenjaju”, istakla je Edna.

I aktivisti Proni centra za omladinski razvoj danas su povodom obilježavnja Međunarodnog dana mladih, kod Fontane u centru Brčkog promovisati kampanju pod nazivom „Dokle smo“.

Harun Šabanović menadžer omladinskih klubova u Proni centru ističe da iako su određeni koraci u poboljšavanju statusa i položaja mladih u distriktu napravljeni, da uvijek može i bolje.

“Očekujemo da će ove godine biti usvojena prva Strategija za mlade Brčko distrikta koja će definisati mnoga  pitanja koja se tiču ove populacije ali i da će vlasti još više uključiti mlade u donošenje odluka u ovoj lokalnoj zajednici”, naglasio je Šabanović.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine donijela je rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih, kojeg razna udruženja širom svijeta obilježavaju raznim aktivnostima, a sve u cilju promocije njihovih znanja, vještina i sposobnosti.

 

Izvor-RBDBiH

Izdvojeno