bdf.brcko@gmail.com

U Sarajevu otvorena izložba radova akademskog kipara iz Brčkog Seada Ekmečića

Izložba radova akademskog kipara Seada Ekmečića otvorena je danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu povodom izmještanja njegove poznate skulpture “Fontana mladosti” u Brčkom.

Sead Ekmečić bio je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih umjetnika. Školovao se u Sarajevu i Beogradu, nakon čega je radni vijek proveo u Brčkom, a posljednje godine života u Parizu. Iza sebe je ostavio neprocjenjiva umjetnička djela, koja se danas čuvaju u njegovoj kući u Brčkom, danas Legatu porodice Ekmečić.

“Ovom izložbom nastavljena je saradnja s Fondacijom ‘Legat Ekmečić’ Brčko i značajna je činjenica da je Seadov brat Mevludin dao značajan doprinos uspostavljanju umjetničke zbirke Bošnjačkog instituta”, ističe Ermin Lagumdžija, kustos izložbe.

Predsjednica Fondacije Ekmečić u Brčkom i autorica likovnog segmenta izložbe Sela Tecilazić pojasnila je da je to nastavak brčanske izložbe organizovane u povodu izmještanja pomenute skuplture koja je bila postavljena na degradirajuće mjesto.
“Inicijativom građana, koja je dovela do saradnje s vlastima, fontana je premještena na bolje mjesto i postala je voljeni simbol Brčkog – istakla je Tecilazić.

Pored Ekmečićevih skulptura i portreta, izložbu prati i arhivistička postavka sa biografskim detaljima iz umjetnikovog privatnog i stvaralačkog života, kao i dugogodišnje procedure izmještanja fontane na novo mjesto.

Skulpturu “Fontana mladosti” Ekmečić je izradio 1963., a ona simbolizira vezu između čovjeka i rijeke, odnosno Brčaka sa Savom.

Prethodno je nekoliko puta premještana sa Trga mladih, da bi konačno pronašla stalno mjesto u neposrednoj blizini Umjetničke galerije na tom trgu.

Želja autora Ekmečića bila je da se fontana nalazi na tom mjestu i da bude okrenuta prema rijeci Savi.

 

 

Izvor: BHRT

Izdvojeno