bdf.brcko@gmail.com

Reakcije na Dodikove izjave: “Dodik misli isto kao Karadžić i Mladić”

Gostovanje srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika sinoć u programu Radio-televizije RS (RTRS) i zastrašujući govor mržnje o Bošnjacima, izazvao je, očekivano, reakcije na društvenim mrežama.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica dr. Emir Suljagić među prvima je osudio na napade člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

“Bosanski Srbi ne treba da brinu zato što je Milorad Dodik vidno mentalno neuravnotožen, a donosi odluke u njihovo ime. Bosanski Srbi treba da se zabrinu zato što imaju opoziciju koja ne vidi da čovjek vodi intenzivan duševni život i donosi odluke”, napisao je Suljagić.

Među ostalima, reagirao je i novinar i kolumnist iz Banje Luke Dragan Bursać.
“E, ovo je suština genocida! Muslimani su “po rođenju konvertiti – konvertovali su vjeru svojih predaka”, tvrdi Dodik. Dakle, krivi što su živi i što postoje, kao univerzalna pretpostavka koju je koristila osovina Karadžić – Mladić prilikom izvršenja genocida. Isto misli i Dodik”, napisao je Bursać na Twitteru.

Novinar i komunikacijski stručnjak Nedad Memić iz Beča je, također, zabilježio:
“Ko još uvijek ne vjeruje da je sadašnji vođa bosanskih Srba mentalno poremećen islamofobični šovinist, neka pogleda ovaj video. To samo bosanski Srbi trebaju shvatiti i distancirati se od Milorada Dodika i njegovog zločinačkog i nacionalističkog režima”.

Novinar Federalne TV Sanel Kajan pozvao je na konkretnu reakciju institucija nakon Dodikovih istupa.

“Neko mora reagovati na ovo. KONKRETNO!!! Ne odmahivanjem rukom, slijeganjem ramenima ili sterilnim saopštenjima, što većina bosanskohercegovačkih i bošnjačkih zvaničnika i političara (da ne kažem “lidera”) radi.

Da bilo koji političar u nekoj drugoj zemlji ovako vrijeđa, pljuje i omalovažava cijeli jedan narod i državu – završio bi iza debelih zatvorskih zidova, u samici. Kod nas, na Javnom RTV servisu bh entiteta RS, bez ikakvih posljedica, Dodik širi šovinizam, mržnju i netoleranciju te poziva na separatizam i uništenje države”, konstatirao je Kajan.

Radiosarajevo.ba

Izdvojeno