bdf.brcko@gmail.com

Srpski parastos žrtvama hrvatske operacije “Oluja” i zahtjev za Danom žalosti u Brčkom

Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem bijelih ruža na spomenik palim srpskim braniocima Brčkog, u centru grada predstavnici svih srpskih političkih partija i građani odali su počast žrtvama hrvatske operacije “Oluja”, najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Brčko Mladen Vasić rekao je da zbog toga što gradonačelnik nije imao sluha da udovolji zahtjevu stranke i 4. avgust proglasi danom žalosti u Brčkom, srpski članovi Vlade Brčko distrikta jutros su napustili sjednicu, nakon čega je odgođena.

“To je naš vid protesta, jer ipak, gradonačelnik treba da bude gradonačelnik svih nas, a ne samo jednog naroda”, poručio je Vasić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić istakao je da se obilježavanjem 4. avgusta njeguje kultura sjećanja s ciljem pomena na sve stradale u toj akciji etničkog čišćenja i opomene da se srpskom narodu više nikada ne ponovi ono što mu se dešavalo devedesetih godina prošlog vijeka.

“Ta istina će se morati prihvatiti, ali na jedan kulturan način, kroz dijalog, a ne dekretima i nametanjem jedne verzije istine kao što se pokušava uraditi. Mislim da je to jedna snažna poruka kroz iskazano jedinstvo predstavnika svih srpskih političkih partija i udruženja građana da se borimo i na kraju izborimo za istinu”, rekao je Milić novinarima.
Milić je izrazio je žaljenje što ni ove, kao ni prethodnih godina nije bilo razumijevanja da se 4. avgust proglasi danom žalosti u Brčkom u znak sjećanja na srpske žrtve akcije “Oluja”.

“To će, sasvim sigurno, biti povod za preispitivanje akata koji uređuju ovu materiju. Očigledno da je to nešto što ne bi trebalo da bude prepušteno pojedincima, već da bude vraćeno u nadležnost Skupštine”, dodao je on.

Predsjednik brčanskog BORS-a Cvjetko Simić rekao je da je poslije 26 godina u Brčkom služen parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske Krajine i civilne žrtve u akciji “Oluja” u kojoj je protjerano oko 250.000 Srba, a oko 2.000 pobijeno.

Član Konzervativnog kluba Miloš Subotić rekao je da su Srbi danas pokazali zavidno jedinstvo te da istinu treba govoriti uvijek, a posebno u vrijeme kada je ona zabranjena.
Dodao je i da mu je izuzetno drago što se danas okupio i veliki broj mladih ljudi.

U Republici Srpskoj i Srbiji sutra je Dan žalosti povodom sjećanja na prognane i stradale Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”, 1995. godine.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno