bdf.brcko@gmail.com

Austrijska grupacija Studen spremna je uložiti 100 miliona KM u Brčko Distrikt BiH

Austrijska grupacija Studen spremna je uložiti 100 miliona KM u Brčko distrikt kroz privredne projekte, zbog čega se formira industrijska zona, a benefite će osjetiti i građani koji će dobiti priliku za zaposlenje.

Skupština Brčko distrikta nedavno je usvojila odluku o izradi Regulacionog plana za industrijsku zonu Brod, koja se prostire na 170 hektara zemljišta, na mjestu nekadašnje vojne baze McGovern u južnom dijelu grada.

Za izradu ovog dokumenta zadužen je Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta, iz kojeg je za Klix.ba potvrđeno da će na ukupnoj površini zemljišta biti predviđen i dio za slobodnu ekonomsku zonu, s izrađenom kompletnom infrastrukturom.

Planirana i izgradnja aerodroma

“Zona će prvenstveno biti povezana drumskim i željezničkim kolosijekom, a u njoj će se planirati i gradnja aerodroma za budući zračni cargo prijevoz. Naš je zadatak da do kraja ove godine uradimo regulacioni plan i vjerujemo da će on i prije roka biti sačinjen. Nakon toga Skupština Brčko distrikta treba usvojiti dokument i stvoriti prostorne, infrastrukturne i druge pretpostavke za budući dinamičniji razvoj privrede u ovoj regiji“, kazao je Ismet Dedeić, direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta.

Nešto ranije urađeno je nekoliko projekata kojima se želi urediti zona i izbjeći eventualni problemi u građenju.

“Mislim da će Brčko, uz donošenje zakona o slobodnim zonama, koji je u procesu usvajanja, biti veoma interesantno mjesto za privlačenje stranih i domaćih investicija. Također, prilikom dobijanja odluke za izradu Regulacionog plana obavili smo sastanak s predstavnicima Privredne komore Brčko distrikta, kako bi privrednici iskazali svoje želje i potrebe za površinama u toj zoni, što predstavlja novi pristup približavanja onima koji će koristiti to“, dodao je Dedeić.

Za raspolaganje javnim zemljištem izabrana je grupacija Studen, koja se nalazi iza brčanske kompanije Bimal, koja se bavi i proizvodnjom jestivnog ulja, a u budućoj privrednoj zoni već je najavljeno dovođenje novih investitora.

Kako  je potvrđeno, prema planu austrijske grupacije, dolazak u privrednu zonu Brod će biti prva u nizu investicija u ukupnom iznosu od 100 miliona konvertibilnih maraka, kolika su ulaganja predviđena kroz četiri projekta.

Zvanično potpisan ugovor, prva radna mjesta na jesen

Inače, gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić i predsjednik uprave Studen & Co Holdinga Ilija Studen prije nekoliko dana su i zvanično potpisali ugovor na osnovu specijalne pogodbe o uspostavi prve slobodne poslovne zone u kojoj bi prva zapošljavanja mogla uslijediti već najesen, a masovniji angažman radnika sljedeće godine, kada zona bude funkcionalna.
S druge strane, Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj predstavlja novu instituciju na prostoru Brčkog, a formiran je sa zadatkom da se u budućnosti bavi izradom prostorno-planske dokumentacije, kao i kreiranjem projekata javnih objekata i infrastrukture koji su u vlasništvu distrikta.

“To su izazovni poslovi za nas i šansa za dokazivanje da se u Brčkom planovi rade vlastitim kadrovima te uz punu participaciju stanovništva, što dosad nije bila prilika. Bez formiranja ovog zavoda Brčkom je prijetila opasnost od urbanističkog haosa“, naglašava Dedeić.
Prostorno, odnosno geografski, Brčko distrikt predstavlja veoma zanimljivo područje za domaće, ali i strane investicije.

“Brčko je jedno od najinteresantnijih područja za razvoj privrede na Balkanu, s obzirom na to da ima riječni, željeznički i drumski saobraćaj, zatim da se nalazi u blizini velikih centara poput Beograda, Zagreba i Sarajeva te da posjeduje mogućnost samostalnih donošenja odluka, zakona i propisa. To investitorima omogućava lakše ostvarivanje kontakata i zbog toga treba iskoristiti administrativni status i privilegije koje distrikt nudi“, smatra Dedeić.
Vrijedi kazati da će se za Brčko distrikt još bolje ekonomske prilike stvoriti nakon modernizacije jedine međunarodne riječne luke u BiH, koja se nalazi na rijeci Savi.

Realizacija prvog od ukupno tri projekta već je u toku, a u konačnici višemilionskim projektima, uz povećanje plovnosti rijeke, postići će se bolje poslovanje i širenje lepeze usluga.

Izvor: capital.ba

Izdvojeno

Od sutra u Distriktu nema korupcije: Dolaze predstavnici američke ambasade da potpišu sporazum sa Vladom Distrikta o borbi protiv korupcije

Prošlo je dvadeset godina od nastanka Distrikta, koji su osmislile i supervizorskim palicama uspostavile SAD. Nesebično su se trudili da uspostave funkcionalnu izvršnu vlast, pa...

Znate li onaj vic o Brćaku, Luki i Sehari ??? NEKAD LUKA, DANAS FINANSIJSKA BRUKA

Imo Brćak kamaru para, pa dao Sehari da ih čuva, ali pod jednim uslovom, Ako mu dijete Luka zapadne u belaj i zatreba para...

Požar kod stadiona Jedinstvo, gori zgrada gradskih bazena

KRIMINALITET: - U izvještajnom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježena su tri krivična djela, od čega su dva u oblasti imovinske...

Zapad sprema rat u BiH! BRČKO JE MESTO ODAKLE SVE KREĆE?!

Situacija u koju je dovedena Republika Srpska polako, kaže Pavić u emisiji Radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka", klizi ka nekoj novoj konferenciji. Za...

Preminuo naš sugrađanin, Brčak, IMRAD KOPČO ( MEHMEDA ) KOPČALIĆ

S tugom u srcu obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je 11.7.2021. godine, u Kanadi, nakon duže bolesti, preminuo naš dragi IMRAD KOPČO ( MEHMEDA...

Danas je preminuo naš sugrađanin Hadžić Galib-Gale

Danas je preminuo naš sugrađanin, prijatelj, rođak Hadžić (Himeze) Galib-Gale. To je još jedna u nizu nepravdi i tragedija koja je zadesila ovu porodicu. Neka im...

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...