bdf.brcko@gmail.com

Policija Distrikta intenzivirala kontrole vozila motocikla i mopeda te najavljuje primjenu represivnijih mjera

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Policijski službenici Policije Brdko distrikta BiH su intenzivirali kontrole vozača motocikla i mopeda na putevima u Brčko distriktu BiH zbog evidentno pove6anog prisustva ove kategorije učesnika u saobraćaju u večernjim satima i u dane vikenda, kod kojih je utvrđeno da se određen broj vozača nepridržava Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kao ni Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

Intenzivirane aktivnosti u periodu od 01.07. do 15.07 .2021. godine, rezultirale su sa izvršenih 176 kontrola vozača motocikla i mopeda tokom kojih je izdato ukupno 39 prekršajnih naloga, ti zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH za ukupno 43 prekr5aj a i to zbog:

– upravljanja neregistrovanim vozilom,

– nekorištenja zaštitne kacige,

– neposjedovanja potvrde o poznavanju propisa iz oblasti bezbjednosti saobra6aja,

– nepostupanja po naredbi ovlaštenog službenog lica,

– korištenja tablica koje nisu izdate zato vozilo,
- upravljanja prije sticanja prava na upravljanje,

– upravljanja pod dejstvom alkohola,

– nepropuštanja pješaka na pješačkom prelazu,

– nečitkih registarskih oznaka,

– nenošenja vozačke dozvole,

– neposjedovanja važeće polise osiguranja.

Tokom navedenog perioda dogodile su se dvije saobra6ajne nezgode u kojima je učestvovao po jedan moped čiji su vozači zadobili jedan teške, a drugi lake tjelesne povrede.

U cilju nesmetanog funkcionisanja saobraćaja kao i sprečavanja remećenja miraiz odredbi (lana 23. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH, Policija Brčko distrikta BiH će nastaviti sa intenzivnom kontrolom ove kategorije učesnika u saobraćaju.

 

Šef Policije Brčko Distritka BiH
mr. Goran Pisić

Izdvojeno