bdf.brcko@gmail.com

Brčanska vlast nezadovoljna raspodjelom vakcina kroz donacije

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Brčko distriktu Sead Šadić je ukazao na to da u ovom dijelu Bosne i Hercegovine nisu u potpunosti zadovoljni načinom raspodjele vakcina protiv koronavirusa. Smatra da bi Brčko trebalo dobijati više vakcina.

Prije svega, nezadovoljni su brojem dobijenih vakcina kroz donacije.

“Kada govorimo o raspodjeli donacija u Bosni i Hercegovini, odnosno Brčko distriktu, mi kroz globalni mehanizam COVAX učestvujemo sa 2,5 posto, a kroz projekt EU4Health učestvujemo također sa 2,5 posto (…) Prvobitni prijedlog je da od ukupnog broja donacija dobijamo 0,5 posto, a mi na to nismo dali saglasnost. Kontaktirali smo Vijeće ministara, predsjedavajućeg (op. a. Zorana Tegeltiju), zajedno s entitetima, i obrazložili im zašto se protivimo toj odluci.

Očekujem da ćemo se usaglasiti o postotku koliko ko treba dobiti, a na zadovoljstvo građana Brčko distrikta, kao i oba entiteta”, kazao je Šadić za Klix.ba.
Naglasio je da Brčkom ne bi bilo prihvatljivo ništa ispod dva posto, bez obzira na to koja država donira vakcine. Ocijenio je da je to opravdano, a kao razlog za to je naveo zainteresovanost građana za imunizaciju i dobru organizaciju vakcinacije.

Podsjetio je da je Brčko distrikt kupio 20.000 doza vakcina direktno od kineskog proizvođača Sinopharm. Prema riječima Šadića, to je bila želja građana. Kao prvu njihovu želju je istakao Pfizerove vakcine i očekivali su da će on biti u potpunosti osiguran kroz COVAX mehanizam.

Izvor

 

 

Izdvojeno