bdf.brcko@gmail.com

Upozorenje građanima na veći oprez prilikom korištenja vatre na otvorenom

Imajući u vidu visoke temperature kakve su zabilježene posljednjih dana u Brčko distriktu BiH, kao i posljednji požar u fabrici za proizvodnju i preradu plastike u naselju Pirometal, koji je značajno uznemirio javnost, upozoravamo građane na veći oprez prilikom radova i korištenja vatre na otvorenim prostorima, kako ne bi izazvali požare.

Napominjemo da korištenje vatre na otvorenom čine samo u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati, te da nakon obavljenog posla ugase nesagorene materije, kako bi spriječili njihovo raznošenje vjetrom i pojavu nekontrolisanog širenja vatre.

Samo svojim odgovornim postupanjem prilikom radova na otvorenom građani će doprinijeti da se spriječi nastanak i širenje požara. S druge strane neodgovornim ponašanjem građani mogu izazvati opštu opasnost, ugroziti živote i zdravlje ljudi, te uzrokovati materijalnu štetu što je tretirano Zakonom o zaštiti od požara i Krivičnim zakonom Brčko distrikta BiH, koji predviđaju novčane kazne, ali i zatvorske sankcije.

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol
Policije Brčko distrikta BiH
Dževida Hukičević

Izdvojeno