bdf.brcko@gmail.com

Brčko je najveći proizvođač bamije na Balkanu,

Brčko je najveći proizvođač bamije na Balkanu, kaže Savo Lukić, koordinator Voćnog kluba Brčko distrikta BiH, koji organizuje prvi Bamija fest u Brčkom 30. jula.

“Na području Brčkog bamija se sadi na površini od desetak hektara. To je vrlo korisno povrće, od kojeg se mogu praviti i razni kozmetički proizvodi. Na ovom festivalu očekujemo dvadesetak domaćih proizvođača, a smatram da je ovo odlična prilika da se skrene pažnja na ovo povrće, za čiji se uzgoj jedino u Brčkom dobija poticaj”, kazao je za Klix.ba Lukić.

Jedan od poljoprivrednika koji se bave uzgojem bamije u Brčkom Ibro Mehić kaže kako u proizvodnji bamije nema puno posla i nije teško uzgajati je.

“Posljednje dvije do tri godine sadim bamiju na tri dunuma, a ranije sam na manjoj površini. Ove godine još nije rodila, ali njena cijena se inače kreće od 2,50 do 3 KM, i to je tako godinama, tako da se od prodaje može zaraditi neki pristojan iznos. Mi svoju bamiju prodajemo nakupcima koji dolaze kod nas i uzimaju određene količine, nakon čega je oni plasiraju na veća tržišta, kao što su Sarajevo, Banja Luka, Zenica i drugi gradovi”, istakao je Mehić.

Mehić i njegova porodica ovim poslom bave se skoro deset godina, a kaže kako bi ove godine rod trebao biti dobar, ukoliko suša ne potraje i ne prouzrokuje veće probleme. Proizvodnju neće širiti s obzirom na to da je riječ o porodičnom poslu, a svoju bamiju pokazat će i na festivalu krajem mjeseca.

“Učestvovat ćemo na Festivalu. Moja supruga zaista dobro sprema bamiju i predstavit će to u gastronomskom dijelu festivala, ali sigurno je da ćemo izložiti i svježu bamiju, ali i suhu”, poručio je Mehić.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno