bdf.brcko@gmail.com

Svakog dana sve više napredujemo: Usvojen Zakon o igrama na sreću

Skupština Brčko distrikta BiH je na 11. redovnoj sjednici, u prvom čitanju, usvojila Nacrt zakona o igrama na sreću, koji će, prije konačnog usvajanja, biti predmet javne rasprave 28. avgusta.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je riječ o novom zakonu koji bi, prije svega, trebalo da obezbijedi veće prihode u jednoj vrlo osjetljivoj oblasti, te da će se ti prihodi ostvariti po osnovu priređivanja igara na sreću i namjenski će biti usmjereni na socijalne kategorije.

 

„Naš zajednički stav je da nijedan zakon neće biti dobar ukoliko se ne obezbijedi kvalitetan nadzor i kontrola nad primjenom zakona i otuda su zahtjevi poslanika da se po pitanju primjene ovog zakona, odnosno njegove kontrole uvede posebna služba u Direkciji za finansije koja će pratiti primjenu ovog zakona“, istakao je predsjednik Milić.

Govoreći o Nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dječjoj zaštiti Brčko distrikta BiH, koji su poslanici izglasali u prvom čitanju, predsjednik Milić je napomenuo da će se sada pravo na dječji doplatak vezivati za pohađanje osnovne škole čime će se riješiti problem nepoštovanja zakonske odredbe koja propisuje da je osnovna škola obavezna.

„Do drugog čitanja razmotrićemo i mogućnost uticaja na zakon kako bi se djeci koja su ostala bez doplatka zbog odluke o povećanju neoporezivog dijela plate omogućilo da ostvare to pravo“, naveo je predsjednik.

On je podsjetio da je na predlog poslaničkih klubova, u prvom čitanju, usvojen i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o budžetu kojim bi moglo da se omogući finansiranje sportskih klubova.

„Postoje suprotna mišljenja da ta izmjena Zakona neće biti dovoljna da bi se realizovao ovaj cilj. Iz tog razloga je dogovoren sastanak predstavnika Direkcije za finansije, Skupštine i Vlade, u pokušaju da dođemo do cjelovitog rješenja i omogućimo opstanak i razvoj našeg sporta“, rekao je predsjednik Milić.

Izmjenom Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica zbog pandemije Kovida-19, koja je, takođe, usvojena u prvom čitanju, po skraćenoj proceduri omogućiće se isplata zaostalih 20 odsto podsticaja za 2020. godinu poljoprivrednim proizvođačima na području Brčkog, za koje će ubuduće sredstva za podsticaje biti planirana i isplaćivana u stoprocentom iznosu.

Nastavak 11. redovne sjednice zakazan je za četrnaest dana, kada će poslanici razmotriti preostalih dvadeset tačaka dnevnog reda.

 

Izdvojeno