bdf.brcko@gmail.com

JP Komunalno Brčko 1, 5 miliona KM za osavremenjivanje elektroenergetske mreže

Vlada Brčko distrikta je izdvojila 1,5 miliona KM koje su doznačene JP Komunalno Brčko za realizaciju više infrastrukturnih projekata i osavremenjivanje elektroenergetske mreže u gradu i prigradskim mjesnim  zajednicama.

Nabavkom dvije mobilne trafo stanice, JP Komunalno Brčko je započelo sa realizacijom sredstava Vlade Brčko  distrikta koja su izdvojena s ciljem osavremenjivanja elektroenergetskih postrojenja i mreže na području gradskih i prigradskih mjesnih zajednica.

Ideja da se krene u nabavku mobilnih trafo stanica rodila se nakon 2014. godine i katastrofalnih poplava koje su  pogodile Brčko distrikt kada su kompletna naselja znala ostati bez napajanja elekrtričnom energijom i po  nekoliko dana. Kupovinom mobilnih trafo stanica ovakve situacije će se preduprijediti u budućnosti jer po svojim  tehničkim karateristikama one imaju mogućnost da električnom energijom snadbijevaju i veća naselja.

Sredstvima istog granta, čiji je ukupan iznos 1,5 miliona KM, predviđena je realizacija još nekoliko projekata u centru grada, Maoči, Rašljanima, Bukviku i Donjem Breziku.
Riječ je o izgradnji dva kablovska voda od čvorne trafostanice Brčko I do čvorne trafostanice Brčko III u dužini od četiri kilometra i vrijednosti od 900.000 KM. Ovime će biti riješeno, kvalitetno napajanje električnom energijom JP “Luka Brčko”, te dalji razvoj ovog javnog preduzeća, kao i nesmetano napajanje budućih objekata planiranih na području gradskog stadiona i bazena, odnosno multifunkcionalne gradske dvorane.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno