bdf.brcko@gmail.com

Djeca sa Kosova i Metohije stigla u Brčko

U porti Hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši u Brčkom danas je dočekano 40 mališana sa Kosova i Metohije, u okviru projekta banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov posebnu zahvalnost uputio je porodicama domaćinima.

„Brčacima se izuzetno zahvaljujemo, jer će ova djeca ovdje osjetiti ono što nemaju na Kosovu i Metohiji, a to je sloboda. Od rođenja žive u jednoj vrsti izolacije, na jugu Kosova, u blizini Gazimestana i nose junačko ime opštine Obilić“, rekao je Arlov.

Arlov je dodao da su djeca nešto najvrednije što je srpski narod sa Kosova mogao poslati u Republiku Srpsku i da se nada da će im ove posjete značiti za budućnost.

Protojerej – stavrofor Željko Matić je rekao da su parohijani veoma srećni dolaska djece sa Kosova i Metohije, te da se nada da će nekada u budućnosti posjete biti uzvraćene.

Jedan od domaćina Anastasije Prole ističe da je ovo već drugi put kako je domaćin djeci sa Kosova.

„Ove godine ćemo ugostiti dijete iz iste porodice kao što smo i prošli put. Naše su se porodice već sprijateljile i možemo da kažemo da na Kosovu imamo drugu kuću“, rekao je Prole.

Direktor Osnovne škole ‘Sveti Sava’ u Plemetini Sunčica Žarković kaže da se mališani sa Kosova i Metohije veoma raduju posjeti Republici Srpskoj.

„Oni se ovdje jako lijepo druže sa svojim vršnjacima, stalno me pitaju kada će ponovo biti organizovane posjete. Oni su tamo veoma ograničeni, mi smo u enklavi i oni se uglavnom druže samo u školi“, rekla je Žarković.

Ovo je deveti projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, koji od 2012. godine organizuje Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno