bdf.brcko@gmail.com

Produžen pritvor osumnjičenom za nedavni pokušaj ubistva u Gornjem Rahiću

Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Č.E. (24)*, osumnjičenom za nedavni pokušaj ubistva u Gornjem Rahiću kod Brčkog i izazivanje opće opasnosti automobilom nakon kojeg je jedno lice preminulo. Zbog bojazni da će dovršiti krivično djelo ubistva koje je pokušao pritvor osumnjičenom produžen je za još jedan mjesec.

Tužilaštvo Distrikta nastavlja istragu protiv Č.E zbog sumnje da je 16. maja u bašti ugostiteljskog objekta Aščiluk u G. Rahiću automobilom pokušao počiniti ubistvo nad K.Z. i izazvao opću opasnost. Sumnja se da je u alkoholiziranom stanju naglo startao Golf IV kojeg je bio parkirao u blizini, te ga velikom brzinom usmjerio ka K.Z. u namjeri da ga liši života. On je udarom vozila oštećenom nanio lake tjelesne povrede i istovremeno izazvao neposrednu opasnost po živote L.M., R.A., M.A. i drugih lica koja su sjedila za istim stolom. Teške tjelesne povrede opasne po život tada je zadobio Š.K. usljed kojih je tokom noći preminuo – navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Zbog opasnosti da će dovršiti pokušano krivično djelo i uticajem na svjedoke ometati krivični postupak Osnovni sud Distrikta mu je na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor. Prije isteka jednomjesečenog pritvora Tužilaštvo je predložilo sudu da mu produži trajanje ove mjere ocijenivši da i dalje postoji bojazan da će dovršiti pokušano krivično djelo ubistva. Pošto je prihvatio tužilački prijedlog, sud je osumnjičenom Č.E. produžio pritvor za još jedan mjesec počev od 17. juna. U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija Distrikta nastavljaju istragu protiv njega za krivično djelo Ubistvo – u pokušaju (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine (iz člana 322 stav 2 Krivičnog zakona).

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Izdvojeno