bdf.brcko@gmail.com

Da ne bi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Brčko bi u budućnosti postalo pogranična palanka

Juče je bio veliki dan za Brčko. Ne zbog onog što su riječima, koje ne kažu ništa, isticali čelnici Distrikta, Supervizor za Brčko distrikt BiH i specijalni predstavnik EU za BiH.

Juče je neslavno propala velika glupa ideja da se pravi novi most, neposredno uz postojeći u centru grada, koja bi, da je realizovana, trajno zapečatila put ka uspostavljanju Brčkog kao moderne urbane cjeline i izgradnji, kako to vole reći, pametnog grada (smart city). Takođe bi bila urnisana sudbina brčanske luke kroz koju bi išla saobraćajnica prema novom mostu. Tu stupidnu ideju lansiralo je JP Putevi Brčko distrikt BiH, a objeručke prihvatila Vlada i Skupština, ponašajući se krajnje neodgovorno, samo zato jer su bili pod pritiskom stranog faktora.

Taj pritisak je u posljednjih godinu dana veoma izražen i treba priznati, nekad je i potreban i svrsishodan. Međutim, često iz razloga koji se mogu dokučiti, ali ih nije lako dokazivati, pritisci idu na štetu Distrikta. Vlast Distrikta nema m… da im se suprostavi. Nismo smjeli reći da je novi most neprihvatljiv u centru grada, kao i da uostalom, promet robe preko mosta na Savi nije toliko značajan i veliki, da se podnese takva žrtva. Most koji je isplaniran, usaglašen i uvršten u prostorni plan Republike Hrvatske, nekoliko kilometara nizvodno od današnjeg mosta, otpisan je i odbačen, pri čemu smo se praktično poigrali sa susjednom državom. Juče nam je susjedna država stavila do znanja da se moramo uozbiljiti i prisjetiti šta je ranije dogovoreno.

Na eventualnu konstataciju: Pa što se sokole nisi ranije oglasio? – ističem da to nisam učinio jer sam bio siguran da će ta nebulozna ideja propasti, što sam prethodno saopštavao nekim ljudima.

Svrha ovog pisanja nije u tome da gotovom djetetu budem otac. U pitanju je zabrinutost, kuda nas sve može odvesti plašljiva vlast. Zašto i čega se plaše? Ideja je, da sa vama dragi sugrađani podijelim strah, da bi naša vlast, neotporna na pritiske, mogla pristati i na to, da se Distrikt pripoji Kraljevini Tunguziji.

 

Đuro Tankosić

Izdvojeno