bdf.brcko@gmail.com

Presuda Mladiću: Srbija se mora suočiti sa zločinima u BiH”

Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba kaže da, i pored brojnih špekulacija, ne očekuje nekakvu dramatičnu promjenu u presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“Mislim da će ta presuda biti potvrđena”, odlučna je Biserko.

Genocid počinje 1992.

Kazala je da postoji određeni nagovještaj te da je sigurna da će to da se uzme u obzir u pogledu odgovornosti Mladića za genocid u drugim bh. opštinama.

“Glavni haški tužilac Serge Brammertz kazao je da imaju dokaze za genocid u drugim opštinama. A tu se, prije svega, misli na Prijedor. Da li će Prijedor biti uključen u presudu? To bi bila velika novost! Jer, onda genocid počinje 1992., jer ono što se dešavalo u Prijedoru se dešavalo prvih mjeseci tokom 1992. godine. To bi bila velika promjena. Nisam siguran oni koji odlučuju, da li će oni uvažiti nove dokaze, mada su oni i ranije postojali. Samo to je mala neizvjesnost u pogledu uključivanja Prijedora”, izjavila je Biserko za Radiosarajevo.ba.

U pogledu špekulacija da bi jedan sudija, odnosno sutkinja, mogli izdvojiti svoje mišljenje u presudi, Biserko dodaje da to ne može da poremeti donošenje presude onakve kakva je.

“Ne može se desiti da to što će jedan sudija izdvojiti mišljenje, da će to promijeniti karakter cijele presude. To bi bio skandal! Poništilo bi cjelokupni rad kompletnog Tribunala”, dodaje Biserko.

Po njoj je, ipak, ključno pitanje recepcija rada Haškog tribunala, pa i presude Mladiću.
“Konkretno mislim na Srbiju. Što se tiče žrtava, žrtve nikada ne mogu biti potpuno zadovoljene. To je samo potvrda onog što su oni ispaštali. Nisam sklona vjerovanju da žrtve mogu da se obeštete bilo čime. Ono što je bitno, a to, nažalost, još nemamo, jeste recepcija te presude u društvu u Srbiji i, kako da kažem, otvaranje dijaloga o tome zašto je Srbija propustila da spriječi taj genocid, pošto je za to optužena, i zašto je Srbija bila u ratu u BiH, šta su bili njeni ciljevi… S obzirom na to da i dalje insistira na RS i njezinom otcjepljenju od BiH”, istaknula je Biserko.

Srbija i dalje osporava BiH

Ona napominje da imamo brojne presude, pogotovo kada je BiH u pitanju.

“Bosna i Hercegovina je i pored tih presuda upitna kao funkcionalna i suverena država, prije svega od države Srbije. Te presude su relevantne i brojne su, ali je problem što srpske elite i društvo nisu i ne žele da se suoče s onim što su radili, da prihvate odgovornost za zločine u BiH. Ja ne očekujem da će se skoro desiti.

Sutra će biti reakcija da je taj sud antisrpski, da se srpski narod stavlja na stub srama… Glavni argument je broj presuda. Traži se ravnoteža zločina i odgovornosti za zločine i to je, otprilike, to što će da isprati presudu u našim medijima. Nećemo imati adekvatnu reakciju iz Beograda”, zaključila je Biserko.

 

Izvor: SB

Izdvojeno