bdf.brcko@gmail.com

Oglasio se Koordinator Vlade Distrikta u Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić u vezi trenutnih aktivnosti

Koordinator Vlade Brčko distrikta u Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić kazao je da su u fokusu rada trenutno tri aktivnosti koje se odnose na nabavku vakcina protiv Covid-19 koje se sa nivoa BiH dodjeljuju Brčko distriktu i njihova buduća tržišna nabava, sanacija i gradnju novog mosta na Savi i pripreme za gradnju dijela autoputa Beograd- Sarajevo i Beograd- Banjaluka koji prolazi kroz Brčko.

„Mi smo svakodnevno u komunikaciji sa Odjeljenjem za zdravstvo Vlade Brčko distrikta, imamo dobru saradnju i sa Ministarsvom civilnih poslova, jer koordinišemo sve aktivnosti koje su vezane za nabavku vakcina, kako onu iz humanitarne pomoći, tako i sa potencijalnim prodavačima vakcina na tržištu, jer su se Vlada Brčko distrikta i Distrikt opredijelili da idu u samostalnu nabavku određenog broja vakcina“, pojasnio je za Radio Brčko dr. Gavrić.

Prilikom pružanja pomoći Vladi Brčko distrikta u predstavljanju u Sarajevu kod uspostavljanja saradnje sa međunarodnim organizacijamai ministarstvima, Gavrić je kao aktuelnu aktivnost naveo sanaciju i građenje novog mosta na Savi, koji je ujedno i državni granični prijelaz između BiH i Hrvatske.

On je naglasio da je dat veliki doprinos kod povezivanja Vlade Brčko distrikta i resornih ministarstava BiH i Hrvatske.

Sastanak u vezi sa rekonstrukcijom starog i određivanjem nove lokacije mosta dogovoren je za 15. juni u Brčkom i on bi trebalo da poluči konkretne korake, naročito u dijelu privrednih aktivnosti koje su direktno u vezi sa punom funkcionalnošću mosta na Savi kod Brčkog.

Gavrić je još podvukao da se u koordinaciji provode aktivnosti u vezi sa izgradnjom autoputeva koje se odnose na smjer Beograd- Banjaluka i Beograd- Sarajevo, gdje se u bliskom kontaktu sa državnim Ministarstvom transporta i komunikacija trebaju stvoriti potrebni preduslovi kako bi se moglo pristupiti konkretnoj realizaciji ovih velikih projekata.

Gavrić je još dodao da u ovome momentu nije moguće precizno govoriti o rokovima gradnje autoputeva kroz Brčko, a aktivnosti Vlade Distrikta rade se na adekvatan način.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno