bdf.brcko@gmail.com

SRAMOTA BRČANSKE VLASTI: BRČANSKO ZDRAVSTVO JOŠ UVIJEK NEMA CT APARAT???

Brčko distrikt godinama nema CT aparat, a nabavku dijagnostičkog uređaja usporava postupak javne nabavke koji još nije okončan. Zbog sukoba dobavljača ispaštaju pacijenti kojima je u kritičnim stanjima otežano uspostavljanje adekvatne dijagnoze.

 

Iako imaju osposobljen medicinski kadar za rad na CT aparatu te očitavanje nalaza, brčanske zdravstvene ustanove duži vremenski period nemaju ovaj uređaj, zbog čega je otežana dijagnostika kod pacijenata koji u teškim i po život ugrožavajućim stanjima dolaze na pružanje pomoći.

“CT uređaj je veoma važan dijagnostički aparat, posebno u slučajevima traumatskih situacija, politrauma, povreda iz saobraćajnih nesreća, padova i slično. Uz njega se na pouzdan način može napraviti brza dijagnostika te utvrditi stepen povreda unutrašnjih organa pacijenata. Veliki je problem ako nemate takav aparat, a morate donijeti odluku da li su povrijeđeni mozak, jetra, slezena, bubreg i slično”, kaže za Klix.ba Nihad Šibonjić, direktor Zdravstvenog centra u Brčkom.

Snalaze se kako znaju i umiju

Zdravstveni radnici u Brčkom se u ovom trenutku snalaze kako znaju i umiju, a ukoliko imaju pacijenta koji je životno ugrožen, CT dijagnostici ga mogu podvrgnuti jedino u kliničkim centrima u Tuzli ili Bijeljini, a koji su udaljeni 70, odnosno 40 kilometara. Međutim, prilike nekada zahtijevaju što hitnije pružanje pomoći pacijentu te se on silom okolnosti dijagnostički obrađuje putem RTG-a ili ultrazvučnog pregleda.

“Način na koji trenutno funkcionišemo nije dobro rješenje. U našoj zdravstvenoj ustanovi kod pacijenta rendgenskim snimkom možemo utvrditi povrede, odnosno prijelome kostiju ruku i nogu, a ultrazvukom na izvjestan način dokazujemo određene povrede unutrašnjih organa u grudnom i trbušnom prostoru, ali povrede glave i mozga su one gdje nemamo nikakve druge mogućnosti osim CT-a”, navodi Šibonjić.

A CT aparat do danas nije nabavljen zbog sukoba dobavljača u postupku javne nabavke. Samo u protekloj godini procedura je dva puta ponavljana zbog žalbi upućenih Uredu za razmatranje žalbi BiH, koji, prema stavu lokalne vlasti, ne reaguje pravovremeno i adekvatno.

“Već nekoliko godina intenzivno pokušavamo kupiti CT aparat, novac za tu namjenu je osiguran, međutim to koči komplikovani proces javne nabavke. Evidentno je da naša lokalna zajednica ima probleme vezano za žalbe dobavljača, još od trenutka kada smo nabavljali mamograf i neku drugu opremu. Konkretno, kada je riječ o CT uređaju, mi smo od prošle godine već drugi put u situaciji da imamo žalbu jednog od ponuđača vezano za prihvatanje ponude jedne od firmi koja je izabrana”, pojašnjava za Klix.ba Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Alarmantno stanje

U međuvremenu, i pandemija koronavirusa je otežala zbrinjavanje brčanskih pacijenata u teškim stanjima. Da bi se takvoj osobi u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi izvršila dijagnostika, potrebno je da ima PCR test, a obrada uzorka traje nekoliko sati.

“Zdravstvene ustanove na koje se Brčko distrikt naslanja su također prekapacitirane, tako da ne postoji mogućnost da nam uvijek izlaze ususret. Zbog svega toga mi se kao lokalna zajednica nalazimo u velikim problemima i moram priznati da je kod nas alarmantno stanje”, naglašava Šadić.

Zbog spore nabavke dijagnostičkih uređaja negoduju i građani koji najavljuju proteste, a Šadić zbog sporosti procesa prstom upire na Ured za razmatranje žalbi BiH.

“Još od prve polovine aprila čekamo na rješenje i nas žalosti činjenica da ovo postupanje nije uzeto kao prioritet. Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta je poslalo prije svega molbu, a zatim i urgenciju da se predmet stavi kao priroritet, ali zvaničan odgovor do danas nismo dobili”, naglasio je Šadić.

S druge strane, kako je za Klix.ba potvrđeno iz Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, procedura u predmetu je okončana danas, a zvanično otpremanje rješenja nadležnima na prostoru Brčko distrikta će biti upućeno nakon sačinjavanja dokumenta.

Dok CT uređaj konačno ne bude kupljen, pacijenti i zdravstveni radnici i dalje će biti uskraćeni za adekvatnu dijagnostiku u zdravstvenim ustanovama u Brčkom, čiji budžet osjeti finansijske udare jer svaki transport ugrožene osobe u druge centre plaća Fond zdravstvenog osiguranja distrikta.

 

 

 

(klix.ba)

Izdvojeno