bdf.brcko@gmail.com

BESTIDNOST, BEZOBRAZLUK I DRSKOST BRČANSKE VLASTI PRI UTVRĐIVANJU PRIORITETA ZA VAKCINACIJU

Dana 06. aprila otvoren je besplatan telefon (080031004) na koji su se građani Brčko distrikta mogli prijaviti za vakcinaciju. U cilju efikasne imunizacije stanovništva, Vlada Brčko distrikta aktivirala je plan uz isticanje prioritetnih grupa, kao što je uobičajeno u svijetu. Na prvom mjestu bili su zdravstveni radnici, odnosno kategorija koja je najviše izložena opasnosti zaražavanja, a potom su u planu bile starosne grupe građana, odnosno najosjetljivije kategorije stanovništva. Građani koji žele da se vakcinišu odazvali su se pozivu i prijavili se na ponuđeni broj.

Dva mjeseca kasnije vakcinisani su uposlenici u sudstvu, tužilaštvu, poreskoj upravi, Bimalu, javnoj upravi, dok su naši najstariji sugrađani u najvećoj mjeri i dalje na čekanju. Pitanja koja se nameću sama po sebi su: zbog čega se prave planovi od strane vlasti ukoliko neće biti ispoštovani od strane te iste vlasti?

Kakvom su se logikom vodili vlastodršci (imajući na umu planirani redoslijed prioritetnih grupa: zdravstveni radnici kao najizloženiji, pa potom najstarije kategorije kao najosjetljivije dio stanovništva), da li su uposlenici tužilaštva, na primjer, više ugroženi ili podložni infekciji COVID-19 od penzionera?

Prema našim saznanjima uposlenici u javnoj upravi bivaju vakcinisani u roku od 24 sata nakon prijave za vakcinaciju. Sa druge strane, penzioneri mlađi od 73 godine još uvijek nisu došli na red, bez obzira što su se prijavili na aktivaran telofeon početkom aprila.

Mi iz Demokratske fronte se pitamo koja je uloga „narodnih“ poslanika, a posebno onih iz reda opozicije, i lokalnih medija – HIT televizije i radio Brčkog, te brojnih portala koji pišu o brčanskim temama, zbog čega se ova problematika ne tretira u javnosti?

 

OO DF Brčko distrikt BiH

Izdvojeno