bdf.brcko@gmail.com

Изложбе „СЕСТРЕ МИЛОСРДНИЦЕ У БРЧКОМ 1886–1984“ 29.маја’свибнја

Поводом обиљежавања 150 година доласка сестара милосрдница у Босну и Херцеговину, Служба за архив, Одјељење за јавни регистар, Влада Брчко дистрикта БиХ и ХКД „Напредак” Брчко имају задовољство позвати Вас на отварање изложбе „СЕСТРЕ МИЛОСРДНИЦЕ У БРЧКОМ 1886–1984“ и презентацију монографије „Дружба сестара милосрдница св. Винка Паулског у Брчком“.

Отварање манифестације планирано је за 29. мај 2021. године у 12.00 часова у Градској вијећници, изложбени салон, Брчко дистрикт БиХ.

Изложба, као и монографија, представљена је хронолошки и прати рад дружбе у свом вишедеценијском васпитно-образовном и здравственом дјеловању у Брчком.

По оснивању брчанске филијале 1886. сестре првобитно дјелују у Дјевојачкој основној пучкој школи. Године 1896. основан је у оквиру основне школе конвикт за дјевојчице из сусједних мјеста, а 1889. године дјечије забавиште за дјецу предшколске доби. Виша дјевојачка школа отпочела је свој рад 1912. године, а школске 1919/20. у сестринску основну школу полазе и мушка дјеца, те је она претворена у мјешовиту основну школу.

По промјени назива, Виша дјевојачка школа је од 1924. радила као Грађанска школа, све до 1934. године када је затворена. Иако је грађанска школа затворена, основна пучка школа успјешно је радила све до краја Другог свјетског рата, 1945., када су укинуте све вјерске школе на подручју БиХ. Сестре су здравствени рад отпочеле у болници 1939. године. Рад сестара настављен је све до 1974. када је посљедња сестра, запослена у градској болници, отишла у пензију.

Изложбу ће отворити градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић.

Изложба је омогућена уз поштовање свих важећих мјера за спрјечавање заразе болешћу COVID-19.

Посјетиоци се позивају на међусобну физичку удаљеност и исправно ношење заштитних маски за лице.

 

С поштовањем,

 

Izdvojeno