bdf.brcko@gmail.com

Iz brčanskog Fonda osiguranja “odlazi” preko milion maraka godišnje zbog „neslavnog“ završetka nekoliko javnih nabavki

Udruženje građana “Demos” Brčko će u narednom periodu imati dvije značajne aktivnosti u sklopu realiziranja projekta “Skenirajmo korupciju”.

Prva aktivnost vezana za nabavu CT-aparata u Brčkom održana je danas u simboličnom terminu u 12.05 sati uličnom akcijom u centru grada.

Asistentica projekata UG “Demos” Mirana Đurić za Radio Brčko je kazala da je primarni cilj ovog projekta skretanje pažnje građanima i vlastima na probleme prilikom nabave CT-aparata koji traju već duži niz godina.

Podršku projektu „Skenirajmo korupciju“ dala su i pacijentska udruženja oboljelih od multipla skleroze, oboljelih od distrofije, bubrežnih i drugih bolesti za čije otkrivanje i liječenje je potreban CT-aparat u Brčkom.

Đurić je pojasnila da je obezbijeđena podrška građana i ciljanih udruženja jako bitna, a konkretan cilj je podrška vlasti u konačnoj nabavi CT-aparata u Brčko distriktu.

Koordinator projekta „Skenirajmo korupciju“ ispred UG „Demos“ Brčko Damjan Dundžić napomenuo je da je današnja aktivnost samo jedna u nizu s akcentom na skretanje pažnje na monitoring javnih nabavki u vezi CT-aparata i magnetne rezonance s kojima brčansko javno zdravstvo ima dugogodišnji problem.

Dundžić je kazao da se iz brčanskog Fonda osiguranja odlivaju novčana sredstva u visini od preko milion maraka godišnje zbog „neslavnog“ završetka nekoliko javnih nabava.

„Ono što mi, ustvari, želimo sa ovom i svim prijašnjim našim aktivnostima je da skrenemo pažnju na ovaj problem i da, koliko je u našoj moći, apelujemo na sve nivoe vlasti od Vlade, Skupštine i komisije koja je u proteklom periodu vodila procese javnih nabavki da se napokon uozbilje, jer sutra potencijalno i mi možemo da budemo pacijenti kojima je nužno postojanje CT-aparata, dobre dijagnostike i kvalitetnih nalaza, jer to jednostavno spašava živote“, poručio je Dundžić.

Udruženje najavljuje protestnu šetnju i za 28.05. u petak u 12.05 sati od zgrade Skupštine do zgrade Vlade Brčko distrikta.

Najavljenim aktivnostima će prisustvovati i predstavnici i članovi pacijentskih udruženja iz Brčko distrikta.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno