bdf.brcko@gmail.com

Nakon dužeg razdoblja nema novozaraženih korona virusom u Brčko Distriuktu BiH

Polako slabi i treći val koronavirusa, što se može osjetiti po sve manjem broju novih slučajeva infekcije ovom bolešću.

Naime, nakon dužeg razdoblja, danas na području Brčko distrikta nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze, a testirana su 103 uzorka. Sukladno padu broja novozaraženih, smanjuje se i broj hospitaliziranih pacijenata. Za razliku od situacije prije nekoliko mjeseci kada je na bolničkim krevetima u covid odjelima ležalo preko 140 pacijenata, danas ih je 19, od kojih je njih devet s dijagnosticiranom teškom kliničkom slikom.

Od početka pandemije koronavirusa na našim prostorima prošlo je 14 mjeseci, a za razliku od početnog straha koji je na početku bio sveprisutan, danas je, sudeći prema izjavama anketiranih građana, taj strah daleko manji.

„Ne bojim se koronavirusa. Mislim da se epidemiološka situacija popravila i da je stanje bolje“, „I zaboravila sam na koronu, nije to ono o čemu se prije pričalo“, „Stanje vjerojatno ide na bolje. Ja sam prebolovao koronu, srećom bez većih posljedica“, rekli su Brčaci.

S obzirom da se padom brojeva novozaraženih, opuštaju mjere u svim političkim cjelinama u BiH, za razliku od ostatka zemlje, u Distriktu je još uvijek na snazi policijski sat. Pitali smo građane što oni misle o tome.

„Mislim da ovakve mjere nisu potrebne, posebno policijski sat. Nije izvanredno stanje, nije ratno stanje, mislim da nema potrebe za ovime“, „Policijski sat je trebao davno biti ukinut, kao i ostale mjere. Nek’ narod radi, a tko oboli neka ide da se liječi. Ovako svi gubimo“, „Narod će postati depresivan, to će dovest do gorih problema“, kažu građani Distrikta.

Određeni anketirani Brčaci mišljenja su da je najbolje rješenje za izlazak iz nepovoljne situacije vezane uz koronavirus i vraćanje na „staro normalno“, personalno zalaganje, poštivanje propisanih mjera te imunizacija.

„Treba se cijepit’, to može spasiti čovječanstvo“, ističu.

Danas je u našoj zemlji zabilježeno samo 55 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 36 u Federaciji BiH te 19 u Republici Srpskoj.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno