bdf.brcko@gmail.com

Gdje je nestao ministar Zoran Bulatović i kada završava nastava u Brčkom?

Do kraja nastavne godine za maturante ostalo je dvije sedmice. Federacija i RS već naveliko pripremaju upise u srednje škole i na fakultete, a u Brčkom se još ne zna ni kada će učenici da završe sa nastavom.

Nakon debakla sa nezakonitom nadoknadom subotama u vrijeme najjače pandemije COVID-19, prijetnji prosvjetarima da dođu po radne knjižice ako neće da rade kako on kaže i informacije o načinu na koji je svoje obrazovanje stekao ministar obrazovanja u Brčkom Zoran Bulatović, on je odlučio da nestane iz javnog prostora.

Sve odluke vezane za obrazovanje u Brčkom na sebe je preuzeo Krizni štab, a potpisuje ih Esed Kadrić kao komadant štaba. Postavlja se pitanje da li je gradonačelnik tj. komadant kriznog štaba i sam svjestan nesposobnosti ministara u svojoj Vladi pa je odlučio da radi i njihove poslove?

Ovih dana Zoran Bulatović je počeo da vrši neobjašnjene pritiske na sve zaposlene u obrazovanju i počeo je da ih prisiljava da potpišu neke čudne izjave da su pročitali „kodeks ponašanja“. Poštovani ministre, budući da vi to ne znate, svi zaposleni u obrazovanju bili su dužni da polože svoj stručni ispit za rad u obrazovanju, a dio toga ispita su i poznavanje zakonskih i podzakonskih akata Brčko distrikta.

Zato će biti smiješna situacija ako će zaposleni u obrazovanju da pristanu na još jedno u nizu poniženja koje im je pripremio Zoran Bulatović. Umjesto da vrši neobjašnjive pritiske i prijeti, ministru Bulatoviću bi bilo bolje da odluči kada, kako i uz koliko nadoknade završava nastavna godina.

Ministre, i u vašoj nestručnoj vladavini osnovci moraju da upišu srednje škole, a srednjoškolci fakultete! Pri tome mnogi će to da urade u Federaciji BiH ili RS-u gdje stvari, za razliku od Brčkog, donekle funkcionišu. Zato treba da bude manje nepotrebnih prijetnji, a više rada dragi naš ministre!

Gradonačelniče, ako ga iz političkih/rodbinskih razloga ne možete da smijenite od Vas se očekuje da odradite dio njegovog posla i da donesite odluku/naređenje kada završava nastavna godina. Djeca su opet robovi nečijeg neznanja i nesposobnosti Gradonačelniče!

 

 

S.O.

Izdvojeno