bdf.brcko@gmail.com

Komandant Štaba za zaštitu i spašavanje donio je sledeću N A R E D B U

N A R E D B U

 

Član 1.

(1) Zabranjuje se kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u narednih 15 (petnaest) dana u vremenskom periodu od 24.00 do 05.00 sati.

(2) Dozvoljava se tokom trajanja zabrane kretanja rad dežurnih apoteka, benzinskih stanica samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva, rad privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom.

(3) Odredbe stava (1) ovog člana ne primjenjuju se na zaposlene koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog korona virusa, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.
(4) Za provođenje ove naredbe zadužuje se Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

(5) Prema osobama koje se ponašaju suprotno od člana 1. stava (1) ove naredbe Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine postupa u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

Član 2.

Nalaže se obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima, a na otvorenom prostoru u grupi od dva ili više lica i da održavaju fizičku distancu od 2 metra, osim članova užeg domaćinstva.

 

Član 3.

(1) Ograničava se rad svim privrednim subjektima na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, osim privrednim subjektima iz člana 1. stav (2) i (3) ove naredbe do 22.00 sata.
(2) Od ograničenja iz stava (1) ovo člana izuzeti su ugostiteljski objekti koji organizuju proslave maturalnih večeri i održavanje svadbenih veselja kojima se dozvoljava rad do 23.00 sata.

(3) Dozvoljavaju se rekreativne aktivnosti kada se obavljaju u zatvorenom prostoru do 22.00 sata.

(4) Zabranjeno je svako organizovano okupljanje s muzikom uživo, di-džejevima i slično izuzev na proslavama maturalnih večeri i svadbenih veselja gdje je dozvoljena muzika uživo, di-džejevima i slično.

(5) Zadužuje se Ured gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – Inspektorat i Policija Brčko distrikta BiH da u skladu u svojim nadležnostima vrše pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ugostiteljskim objektima, broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.1141SM-213/20 od 11. 5. 2020. godine, kao i kontrolu poštovanja svih preporuka u skladu s vrstom djelatnosti, koje nisu u suprotnosti s ovom naredbom, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa – COVID-19, te ukoliko se utvrdi nepoštovanje epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu istom onemogući daljnji rad do kraja radnog vremena tog radnog dana.

Član 4.

Ovom naredbom stavlja se van snage Naredba broj predmeta: 02-000033/21, broj akta: 01.1-1413EK-079/21 od 7. 5. 2021. godine.

Član 5.

Ova naredba stupa na snagu dana 20. 5. 2021. godine i objavit će se u „Službenom glasniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“.

Na 98. sjednici Štaba donešena je naredba kojom se u svim osnovnim i srednjim školama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine od 24. 5. 2021. godine nastavni čas produžava i traje 45 minuta.

Komandant Štaba za zaštitu i spašavanje donio je naredbu kojom se dozvoljava održavanje proslava matura – maturske večeri za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
Zabranjuje se organizovanje defilea maturanata završnih razreda osnovnih i srednjih škola na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
Zadužuje se Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge da u četvrtak, 20. 5. 2021. godine organizuje sastanak na temu organizovanja maturalnih proslava na teritoriji Brčko distrikta BiH u skladu s važećim naredbama Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH, a s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusom COVID-19.
Sastanku će prisustvovati predstavnici Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, Odjeljenja za obrazovanje, Ureda gradonačelnika – Inspektorat, Policije Brčko distrikta BiH, menadžmenta osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH i razredne starješine završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

Na današnjoj sjednici Štaba donesena je naredba kojom se od 20. 5. 2021. godine dozvoljava organizovanje svadbenih svečanosti u zatvorenom prostoru na teritoriji Brčko distrikta BiH u skladu s važećim naredbama i preporukama za organizovanje ovakvih događaja.

Štab za zaštitu i spašavanje zadužio je Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge – Pododjeljenje za javno zdravstvo da hitno i bez odlaganja predloži Vladi Brčko distrikta BiH izmjenu Odluke o utvrđivanju cijena za komercijalno testiranje na COVID-19 u Odjelu za zdravstvo i ostale usluge – Pododjelu za javno zdravstvo, broj predmeta: 05-000611/20 od 21. 8. 2020. godine, i to u dijelu utvrđenih cijena za komercijalno testiranje na prisustvo korona virusa – COVID-19: RT PCR testiranje za koje se dobija rezultat u roku od 2 sata (hitno) i RT PCR testiranje za koje se dobija rezultat u roku od 24 sata (redovno).

 

Izdvojeno