bdf.brcko@gmail.com

U Distriktu obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Povodom 9. maja, Dana Evrope, odnosno Dana pobjede nad fašizmom danas je Savez boraca narodno- oslobodilačkog rata 1941-1945-Brčko upriličio polaganje cvijeća i vijenaca u Spomen parku palim borcima NOR-a brčanskim partizanima.

“Ovo je prilika da se još jednom prisjetimo svih boraca poginulih u borbi protiv fašizma, ali i da ukažemo da fašizam još uvjek prijeti što se vidi ne samo u BiH već i u regionu,“ rekao je predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković.

Obilaježavanju Dana pobjede nad fašizmom prisustvovali su i članovi SUBNOR-a susjedne opštine Srebrenik, a predsjednik Udruženja Fahrudin Salihbašić ukazuje na činjenicu da se kod mladih, posebno učenika, nedovoljno razvija svijest o značaju partizana i njihove borbe.

„Nastojimo da u škole uvedemo bar čas istorije, koji će govoriti o borbi partizana protiv fašizma i to bar kad dođu značajni istorijski datumi u vezi sa Drugim svjetskim ratom, jer nažalost mladi sada u školama uopšte ne obrađuju ovaj period svjetske istorije,“naglasio je Salihbašić.

Brčanski partizanski mitraljezac Šerif Karahasanović (95) takođe je naglasio da je i u 21. vijeku fašizam svuda oko nas. „Vidim fašizam gotovo svakog dana i to ne samo u BiH. Primjer je i ono što se ovih dana dešavalo u Borovu Selu u Hrvatskoj, a primjera u našoj zemlji imate koliko vam volja“ istako je Karahasanović.

Vijenac na na Spomen kosturnicu palim borcima u Drugom svetskom ratu Brčacima položio i gradonačelnik Esed Kadrić, istaknuvši da je na ovaj način obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom izuzetno značajno.

„Ovim činom edukujemo mlade naraštaje da je izuzetno važno raditi na afirmaciji antifašizma i svih pojavnih oblika, koji se nekada mogu prepoznati i u današnjim vremenima. Stoga je neizmjerno bitno da predstavnici vlasti i oni koji su njegovatelji tradicije antifašizma i polaganjem vijenaca upute poruku svim mladim u našoj zajednici da je antifašizam jedini ispravni put, jer sve ostalo je necivilizacijsko i može dovesti u problem svakog građanina, ne samo ove naše zajednice, već i mnogo šire, pa čak predstavljati i planetarni problem“ istakao je gradonačelnik Kadrić.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno