bdf.brcko@gmail.com

Na račune stranaka u BiH slile se stotine miliona maraka

U proteklih 17 godina, odnosno od 2004. do prošle, iz proračuna svih razina vlasti političkim subjektima je isplaćeno 316,29 milijuna KM, potvrđeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

Podsjetimo, Zakonom o financiranju političkih stranaka propisano je da se one mogu financirati iz proračuna BiH, potom iz entitetskih i županijskih blagajna i proračuna Brčko distrikta, te proračuna drugih jedinica lokalne uprave i samouprave.

Na zahtjev SIP BiH, podatke o uplatama strankama iz proračuna, kada je riječ o prošloj godini, nisu dostavili Hercegovačko-neretvanska županija u FBiH i općina Trnovo u Republici Srpskoj.

Bez HNŽ i Trnova, a prema podacima koje je prikupilo SIP, za financiranje političkih subjekata u 2020. godini planirano je 16.672.376 KM.

Od planiranog iznosa isplaćeno je 92,92 posto, odnosno političkim subjektima isplaćeno je 15.492.646 KM, naveli su iz SIP BiH, pišu Nezavisne novine.

Ili, konkretnije, iz proračuna općina i gradova u BiH, tijekom prošle godine, političkim strankama isplaćeno je blizu šest milijuna maraka, dok je iz blagajne Brčko distrikta u ove svrhe otišlo 260.000 KM.

Odriješile su prošle godine svoje vreće i županije u FBiH te političkim subjektima dali 2.863.968 KM, dok su se iz proračuna FBiH odlile 1.770.702 KM. Iz proračuna Srpske je političkim subjektima dano 3.597.916 KM, a iz proračuna BiH 580.218 maraka. Dodatnih 361.940 KM pretočeno je iz proračuna BiH za rad klubova.

Od 2004. do 2008. godine proračunska izdvajanja za financiranje stranaka su rasla. Potom su uslijedile oscilacije u iznosima. U prošloj godini izdvajanja političkim subjektima bila su manja za 18 posto u odnosu na 2019. godinu.

Prema raspoloživim podacima, koje je prikupilo Središnje izborno povjerenstvo BiH, više od 30 općina i gradova tijekom 2020. za financiranje političkih stranaka nije dalo nijednu marku.

Na tom popisu su Banovići, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bužim, Foča (FBiH), Kladanj, Lukavac, Pale (FBiH), Kalesija, Čelić, Olovo, Donji Vakuf, Drvar, Glamoč, Sapna, Kozarska Dubica, Bileća, Sokolac te Donji Žabar.

Iz svojih proračuna za financiranje političkih stranaka u 2020. godini novac nisu izdvajali ni Istočni Mostar, Istočni Stari grad, Kalinovik, Kostajnica, Krupa na Uni, Novo Goražde, Jezero, Kupres (RS) i Vukosavlje, Srebrenik, Zenica, Visoko te Mostar.

Huso Sušić, načelnik općine Donji Vakuf, kaže za Nezavisne novine da je bolje uložiti bilo gdje sredstva nego ih dati političkim strankama.

Kod nas u proračunu nema novca za njih i neće ih biti dok sam ja ovdje! Neka dignu kredite i neka se bave politikom. Sredstva, umjesto za financiranje stranaka, dajemo studentima, tako da umjesto 80 stipendija dajemo 120-130, naveo je Sušić.

Prema podacima SIP-a BiH, u red lokalnih zajednica koje prošle godine nisu izdvajale novac za financiranje političkih stranaka spada i Kalinovik, s tim što općinski načelnik Radomir Sladoje kaže da će ta praksa biti promijenjena.

Ja ću ta sredstva odvojiti i davati. Čak je i prije bilo odvajano, ali nije plaćano, rekao je Sladoje i potvrdio da će od 2021. godine stranke dobivati ono što im sljeduje iz općinskog proračuna.

Analitičari ističu da nema dileme o tome da se vrtoglave svote novca koje idu na račune političkih stranaka mogu racionalnije potrošiti.

To je jedan zatvoreni krug, unutar kojeg se može samo nastaviti krčmljenje proračuna. Ta sredstva su se apsolutno mogla utrošiti na korisniji način, ali to što je nama puno korisnije, nije njima, ocjenjuje za Nezavisne novine Asim Mujkić, profesor Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu.

 

(www.jabuka.tv)

Izdvojeno