bdf.brcko@gmail.com

Supervizor Scanlan o projektima u Brčko Distriktu BiH

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je s prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko Distrikt Michaelom Scanlanom o projektima u Distriktu i to najprije o izgradnji novog mosta Brčko-Gunja, revitalizaciji JP „Luka Brčko“ te izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd.

Zamjenik visokog predstavnika Scanlan je izrazio spremnost da maksimalno pomogne u realizaciji ovih projekata, kao i u razgovorima s Republikom Hrvatskom, posebno ističući punu podršku izgradnji novog mosta Brčko-Gunja koji bi predstavljao prijelazno rješenje do izgradnje novog mosta.

Ministar Mitrović je predočio zamjeniku Scanlanu kako je preduvjet za sve ove aktivnosti bilo potpisivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova prema kojem je jedan od prioriteta rekonstrukcija ovog mosta. Konačni cilj Brčko Distrikta je izgradnja potpuno novog paralelnog mosta za šta su zainteresirani i Gunja i Brčko.

Mitrović je naglasio i zainteresiranost ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića za posjetu Brčko Distriktu kako bi se usaglasili određeni detalji o mostu koji će imati funkciju i teretnog prijevoza.

Stavljanje u funkciju Luke Brčko također je uvjetovano izgradnjom novog mosta i uređenjem korita rijeke Save, što podrazumijeva i njeno deminiranje. To bi ujedno značilo i osposobljavanje plovnosti rijeke Save prema Dunavu, čime bi i Luka imala svoju punu funkciju.

Sagovornici su se na kraju sastanka složili i da je izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd, koja ide putanjom Beograd – Rača – Bijeljina – Brčko – Tuzla – Žepče – Sarajevo, ključna za razvoj ekonomije u Brčko Distriktu, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

 

 

Izvor: startbih.ba

Izdvojeno