bdf.brcko@gmail.com

Sebija mora biti otjerana u ćoše iz kojeg je izmigoljila…

Čak 13 anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ponudili su svoje ostavke u ovoj ustanovi, te su sada dio kolektiva Opće bolnice.

Podsjećanja radi, razlog za otkaze je nezadovoljstvo uslovima rada, što je i kulminiralo prošlog mjeseca kada su poslali pismo rukovodstvu KCUS-a u kojem su upozorili na katastrofalne uslove rada i korištenje neadekvatnih respiratora za covid pacijente.
Njihovi zahtjevi navodno su izignorisani od uprave KCUS-a, te su se sada odlučili na ovakav potez. Sve je ovo večeras za Source.ba portal prokomentarisao poznati doktor Kemal Dizdarević.

“Čitava tragična priča oko liječenja u tzv. respiratornom centru, sadržaj pisma koje su uputili anesteziolozi, neprihvatljivo velika smrtnost Covid pacijenata u KCUS, način rukovođenja, te ucjenjivački stil menadžmenta KCUS-a na čelu sa direktoricom Izetbegović još jednom su potvrdili neophodnost njene smjene i potrebu da se pomenuta pomakne iz medicinske prakse.

Postoji jasan način, i to putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na koji se može utjecati na KCUS sa kantonalnog nivoa i taj način dobro zna ova nova Vlada, ali izgleda da za njega nema dovoljno hrabrosti.  KCUS nije samo odgovornost Vlade FBiH, već i Vlade KS jer ga ona uglavnom finansira. Federalna vlada je svakako karikaturalna sjena realnosti i nivo vlasti koji pripada njima. Od nje nema koristi, ali Kanton mora učiniti više”, kaže dr. Dizdarević za Source.ba portal.

Tvrdi da je ovo demonstracija gluposti unutar KCUS-a, te da je ona u potpunosti neprihvatljiva, te ističe da je glavni krivac direktorica Sebija Izetbegović.

“Ova demonstracija gluposti unutar KCUS-a je potpuno neprihvatljiva, to njeno bulažnjenje, te njene tinejdžerske spletke sa ozbiljnim reperkusijama, taj atak na zdravlje i dostojanstvo ljudi, bilo pacijenta, bilo doktora, taj nivo mentalne simpliciranosti koji se kompenzira histeroidnim verbalnim lupetanjem i kreveljenjem, to protjerivanje doktora i odbrana takvog ponašanja od strane papučara zašitinika – to je sve naprosto neprihvatljivo razumu i zakonu”, kaže Dizdarević.

“Želim naglasiti da je anesteziološki posao jedan od najsloženijih poslova unutar savremene medicine. Izgubiti u jednom trenu 13 iskusnih anesteziologa je debakl za svaku bolnicu ili medicinski centar.

To je direktni atak na pacijente. Direktorica mora odstupiti ili biti smijenjena da ne kažem mora biti otjerana u ćoše iz kojeg je izmigoljila. Ponavljam, sreća i pamet je opstanak Opće bolnice koja je alternativa onome što se radi pod okriljem šarenokape direktorice”, rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal dr. Kemal Dizdarević.

 

Izvor: pressmedia.ba

Izdvojeno